Arga leken börjar... NU!

Ingenstans kommer du så nära djuren som i Makutsi

1 av 4
RESA

Nattsafaris, hungriga lejon och jakaler.

Safariresan i Sydafrika blev mer än ett äventyr.

På Makutsi bodde Urban Lennartsson granne med geparder, elefanter och lejon.

Det skumpar och kränger när Derrick, viltguide i Makutsireservatet, rattar den gröna safaribilen mellan nervräkta marullaräd. En elefanthjord har passerat i gryningen och gått bärsärkagång bland träden. Det doftar aromatiskt från den ljusrosa sönderstrimlade barken. Jeepen bromsar in och Derrick pekar på den röda sanden bredvid framdäcket.

– Färska lejonspår. De kan inte vara långt borta, säger han.

Bara några minuter senare, när han svänger ner genom vassen ut på en sandbank ligger de där. Tre fullvuxna lejon. En rullar runt i sanden som vilken katt som helst, en annan går iväg för att dricka i floden ett stenkast från jeepen. Det är en vanlig dag i Makutsireservatet i Sydafrika.

Bo mitt bland djuren

I safarijeepen, sitter tio förväntansfulla turister från olika delar av världen. En av dem är Urban Lennartsson från Solna. En safariresa i Sydafrika har länge stått högt på önskelistan för honom, och nu har den äntligen blivit verklighet.

Att det blev just Makutsi och inte en lodge i exempelvis Krügerparken är, enligt Urban, bland annat för att Makutsi erbjuder nattsafaris och att man bor mitt bland de vilda djuren. Inga höga staket skiljer noshörningar, lejon, elefanter och geparder från gästerna, vilket kräver högt säkerhetstänk. Något som Urban tycker ger extra krydda till upplevelsen.

– Jag fick en walkie talkie inför natten, för att kunna larma, om något skulle hända, berättar han entusiastiskt.

Aporna kollade badet

Safariguiden, Natalie Benda, berättade att hans närmsta granne var en gepardhona som nyss hade fått ungar.

– Det var fantastiskt, jag satt och stirrade ut i mörkret i timmar och bara lyssnade på läten från de vilda djuren, som var så nära inpå, säger han.

Varje minut inne i Makutsireservatet är en upplevelse. Inte ens när han simmar i naturpoolen får Urban vara ifred.

– Jag hörde hur det rasslade till i palmerna och när jag tittade upp på poolkanten sitter det ett gäng apor där och stirrar på mig (skratt)!

Tvärstopp vid elefanterna

Gamedrives i soluppgången och sena nattsafaris i reservatet är den största behållningen. Att se de stora djuren högt upp i näringskedjan är lika häftigt som att se fåglar eller gigantiska spindlar, menar han. En morgon åkte jeepen rätt in i en flock av 19 yrvakna elefanter.

– På Makutsi kommer djuren alltid i första hand. Max två safaribilar får åka fram och stanna till vid djuren för att de inte ska bli störda, säger Urban.

En av hans häftigaste upplevelser under safariveckan var att se på en flock lejon som precis slagit en giraff.

– Bakom jeepen satt jakalerna och uppe i träden väntade gamarna på sin kvällsmat. Det var mörkt och vi kunde höra lejonet krossa benen, vi var inte ens sju meter från fyra hungriga lejon och stanken var fruktansvärd. Det är en upplevelse att se naturens gång även om det är skrämmande.

”Lejon känns häftigast”

Samma kväll, när de kommer tillbaka till lodgen, ligger en gepard och slappar vid flodbanken bara 30 meter från restaurangen.

– Hon låg och tittade på oss i en timme innan hon fridfullt lunkade iväg. Fantastiskt.

Det mesta som avhandlas på kvällarna vid långborden i restaurangen är vilka djur man sett under senaste gamedriven. Hur många djur, var, samt vilka ljud man hört utanför sovrumsfönstret. Är det en impala eller ett lejon?

– Jag väljer att tro att det var lejon som morrade bakom buskarna. Det känns ju häftigast!

FAKTA

Guide/Safari i Makutsi

Land: Sydafrika.

Språk: Engelska, tyska och franska fungerar bra.

Valuta: Rand. I princip samma kurs som svenska kronan.

Tidsskillnad: Ingen.

Säsong: Hela året.

Visum: Nej.

Tips: Kolla med läkare om du behöver ta med malariatabletter.

6 punkter om parken

Makutsi ligger 11 mil från Phalaborwa, vid Makutswefloden och namnet betyder ”fridfull plats” på zulu.

Viltreservatet har ett vägnät på femtio mil och innehåller alla ”big five”-djuren.

Makutsi har 50 rundavels (lodgevillor) och är unik på så sätt att det inte finns några staket som hindrar de vilda djuren från att gå in i lodgen.

Du får inte gå utanför din rondavel efter 17.30, och före 07.00 på morgonen.

Poolen och spat är byggd kring en naturlig varm källa och under torrperioder kommer elefanterna in i lodgen för att leta vatten.

Vistelsen på Makutsi kräver högt säkerhetstänk. Barn är välkomna men får inte röra sig ensamma inom campen.

Mer info:

www.makutsi.se

Åka hit

Urban fick tips om Makutsi av www.ticketonline.se som skräddarsydde hans resa. Flyg med Turkish Airlines till Johannesburg. 8200 kr t/r. Inrikesflyg Johanneburg-Phalaborwa t/r 3000 kr. Makutsilodgen 11000 för en veckas vistelse inklusive tre gamedrives (tretimmarssafaris), mat, resa till Blyde Canyon och heldag i Krügerparken.

En vecka är det minsta man kan boka och medelgästen stannar i tre veckor.

Se fler förslag på safariresor till Sydafrika på Destination.se

Tre tips på fina upplevelser

Blyde River – potthålsformationerna

En fantastisk canyon i utkanten av Drakensbergen. En av världens djupaste canyon. Högsta punkten är 2 300 meter och vattnets väg ner mot Blyde River har mejslat ut vidunderliga potthålsformationer. Ligger en timmes bilväg från Makutsi.

Krügerparken

Nationalpark som är lika stor som Belgien till ytan. Öppnar 06.00 på morgonen och stänger 17.00 så man måste beräkna var man befinner sig för att hinna ut i tid. Annars får man böta.

Makutsi Cheeta Rescue

Karl Weber som är uppväxt på Makutsi och delägare av familjreservatet har sett som sin mission att starta ett rescue-center för utsatta geparder. Hans mission är att återanpassa tama, eller skadade geparder till det vilda och i norra delen av reservatet kan man komma riktigt nära djuren.

Reportaget var först publicerat i Aftonbladet Söndag 2010-06-20.