Tjuvtitt på resguiden till Sydafrika

Oförglömliga upplevelser i kontrasternas land

När man står vid de dramatiska klipporna vid Godahoppsudden och blickar ut över paradisstränderna nära punkten där Atlanten möter Indiska oceanen – då är Sydafrika helt oslagbart. Det finns få länder som klår landet i skönhet. Vågorna slår in mot undersköna vikar och sandstränder, och de otaliga bergskedjorna är lika vackra som savannen i öster och halvöknen mot gränsen till Namibia.

Djurlivet är enastående med Krugerparken i topp; en av världens bästa nationalparker om du vill se vilda djur. Lejon, elefanter, leoparder, giraffer och zebror strövar runt som i en Edens lustgård.

Prisläget är mycket billigare än hemma, här äter du en varmrätt på en fin restaurang för dryga femtiolappen och vinerna är i världsklass – precis som alla fina bed & breakfast - oslagbart om du åker vackra Garden Route, med sina vita kuststäder och vingårdar med stjärnströdda restauranger.

Det är lätt att må som en prins i Sydafrika, men ändå svårt att blunda för baksidorna.

Här finns kåkstäder som liksom aldrig tar slut, inkomstskillnaderna är hisnande, aids-utbredningen skrämmande och fattigdomen omfattar över hälften av befolkningen.

Uttrycket kontrasternas land borde sparas för länder som Sydafrika, så måttlöst skönt och rikt och så skrämmande våldsamt och ojämlikt – en resa jag lovar att du aldrig glömmer.

Så skriver journalisten Susan Ritzén i sin guide till Sydafrika.

Om du är Plus-medlem laddar du förstås hem guiden utan extra kostnad.

Sydafrikaguiden består av 20 A5-sidor och publicerades den 14 februari 2008.

ARTIKELN HANDLAR OM