De äger världens bästa safari-lodge

Paret Olofsson från Malmö byggde lyxcamp i Sydafrika

Foto: THANDA
Upp till 45 000 kr kan det kosta att tillbringa en natt på Thanda.
RESA

Världens bästa safari-lodge ligger i Sydafrika.

Och den är svenskägd!

Foto: THANDA
Dan och Christin Olofsson öppnade sin lyxlodge 2004. Lejonet på bilden är nedsövt.

Thanda Private Game Reserve är en lyxlodge och safarianläggning på 14000 hektar, belägen norr om Durban på Sydafrikas kust mot Indiska oceanen.

Här finns runt 5000 vilda djur, bland annat lejon, bufflar, elefanter, noshörningar och leoparder.

Thanda – som betyder kärlek på zulu – startades och ägs av Malmö-miljonären Dan Olofssons och hans hustru Christin. De åkte ner till Sydafrika 2002 och hade tänkt köpa en mark för privat bruk. Men det blev mycket mer än så.

År 2004 och efter att ha ha investerat 250 miljoner stod lyxlodgen färdig.

– Man kommer till ett skede i livet där man värdesätter livskvalitet, och vi tyckte att det var trevligt att bygga en lodge,säger Dan Olofsson.

Fick pris i London

I söndags fick anläggningen pris som världens bästa lyxlodge på World travel awards i London, galan som sägs vara resebranschens Oscarsgala. Galan hölls för 17:e året i rad och sammanlagt tävlades det i 1000 kategorier från resebranschen.

Det var andra året i rad som Thanda korades till världens bästa lyxlodge. 2007-2008 vann Dan och Christin Olofsson även pris för Afrikas bästa safari.

”Fantastisk natur”

– Sydafrika har en fantastisk natur och vi har en fin anläggning. Sedan är landet ändå välordnat fungerande infrastruktur och lagstiftning. Dessutom får utlänningar äga mark, och det är knappt någon tidsskilland till Sverige, säger Dan Olofsson.

I dag är det skånska paret bosatt i Malmö. Men de åker ner till Sydafrika fyra till fem gånger om året och bor i en privat villa som de har i anslutning till lyxlodgen.

Vad saknar ni mest från Sydafrika när ni är i Sverige?

– Kvällarna, när man sitter runt en eld med en fantastisk stjärnhimmel och hör när lejon ryter. Vi svenskar gillar ju att sitta ute.

Vän med Mandela

Thanda Private Game Reserve har 90 anställda och plats för 30 besökare, alltså hela tre anställda per besökare. Den dyraste sviten har fem rum och kostar 45000 kr.

Dan Olofsson är nära vän med Nelson Mandela och var den enda europén när denne bjöd sina närmaste vänner på 90-årskalas. Men Mandela har ännu inte besökt Thanda Private Game Reserve.

Dan Olofsson är även grundare till Star for Life 2005, ett program för att förhindra spridningen av hiv bland unga människor i södra Afrika.

FAKTA

/Thanda Private Game Reserve

Ligger: 400 km norr om Durban, Sydafrika.

Kapacitet: 30 gäster

Faciliteter: Spaanläggning, hälsocenter och barnklubb.

Prisexempel: Ett dubbelrum från 5760 kr per natt, lyxigaste sviten 45000 kr.

Hemsida:

www.thanda.com

Se alla vinnarna från World travel awards

www.worldtravelawards.com/winners

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

ARTIKELN HANDLAR OM