Thailand vs uppstickarna

RESA sätter betyg på tre utmanare och storfavoriten

Foto: LOTTE EERNVALL, AUTHOR´S IMAGE, STEFAN MATTSSON och JUPITER IMAGES
Tempelstaden Angkor i Kambodja, Mekongfloden i Laos och Petronas-tornen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur – några sevärdheter hos Thailands grannar.
RESA

Thailand. Förstås ...

Men om du tittar på jämförelsen här under kan du se att svenskarnas favoritresmål nummer 1 inte är bäst på allt.

Malaysia, tycker vi, är huvudalternativet – men om du vill skryta för grannen ska du ta bussen från Bangkok till Laos.

Stränder och bad

Thailand och Malaysia har ett stort utbud av stränder i världsklass. Laos har stränder längs Mekongfloden och på flodens öar, men det kan knappast jämföras med grannländernas havsstränder. Kambodja har stränder längs kusten, men landet har inte lika väl utbyggt som Thailand och Malaysia för att ta emot badturister.

Thailand:

Malaysia:

Kambodja:

Laos:

Öar

Thailand har flest öar och de mest varierade utbudet. De thailändska öarna är också lätta att nå med båt. Malaysia har också fina öar som är lätta att nå, men betydligt färre än Thailand. Även Kambodja har en spännande övärld, men inte lika lättillgänglig som Thailands och Malaysias. Laos är spännande med sina 1000 öar i Mekongfloden.

Thailand:

Malaysia:

Kambodja:

Laos:

Resa dit & runt

Det är billigare att resa till Thailand än Malaysia. Länderna har likvärdigt utbyggda buss-, flyg- och tågtransporter. I Kambodja är vägarna okej, men tågen är ökända för att inte hålla tiden. I Laos är vägarna dåliga och bussar håller i princip aldrig tiden, om det ens finns en turlista.

Thailand:

Malaysia:

Kambodja:

Laos

Huvudstad

I Bangkok i Thailand och Kuala Lumpur i Malaysia finns allt. Det är världsstäder med ett jätteutbud av shopping, nöje, restauranger och prisvärda hotell. Phnom Pehn i Kambodja bjuder på ett myllrande folkliv och döljer en hel del överraskningar. Här är saker och ting mindre ordnade och lite mer otillgängliga än i exempelvis Bangkok. Laos huvudstad Vientiane har en spännande historia. Intressanta museer och många religiösa byggnader.

Thailand:

Malaysia:

Kambodja:

Laos

Säkerhet

I Laos och Kambodja är ficktjuvar vanliga, men med sunt förnuft kan du skydda dig. I Malaysia har det förekommit kortbedrägerier och i Thailand ficktjuveri på bland annat minibussar. Alla fyra länderna är relativt säkra men du får tänka på hur du beter dig. Inget av länderna har brottslighet som hotar din personliga säkerhet i någon större utsträckning. På den punten är de likt vilka länder som helst.

Thailand:

Malaysia:

Kambodja:

Laos:

Maten

Mat är en smaksak, men om man lägger in tillgång på restauranger, hur rent det är och risken för att få ett mål riktigt dålig mat, så kan man ändå rangordna utbudet i de fyra länderna. Är du ute efter enkel mat från ett gatukök så är tillgången utmärkt i både Thailand, malaysia, Kambodja och Laos. I Laos kan det dock vara svårt att få tag i vego-mat.

Thailand:

Malaysia:

Kambodja:

Laos:

Kostnadsläge

Thailand och Malaysia levererar hög standard, så i det avseendet är de mycket prisvärda. Kambodja och Laos är mycket fattiga och om du lyckas ta dig fram utanför turiststråken så är saker och ting mycket billiga. Malaysia blev utsett till världens mest prisvärda turistland i Exchange senaste mätning.

Thailand:

Malaysia:

Kambodja:

Laos:

Väder

Gemensamt för vädret hela Sydostasien är indelningen i den torra och varma monsunsäsongen och den blöta och svalare monsunsäsongen. Thailand är stort och vädret skiljer sig mellan de södra och norra delarna samt mellan de östliga och västliga. Laos och Kambodja är likt norra Thailand okej tidigt (november) på turistsäsongen, medan södra Thailand och Malaysia kan vara regnigt hela november, särskilt på östsidan. Likt norra Thailand så kan Laos vara kallt. Laos är till större delen bergigt vilket innebär kallare och regnigare väder desto högre upp du kommer. De södra delarna av Laos är dock låglänta.

Thailand

Malaysia

Kambodja

Laos

Skrytfaktor

Thailand och Malaysia är extremt utvecklade länder i jämförelse med sina grannar. Det är svårt att trampa mark som inte redan exploaterats av andra turister och många svenskar har redan varit här. Även Kambodja utvecklas snabbt och många hittar hit, men landet har fortfarande mängder av vita fläckar på turistkartan. Laos är närmast vilt i jämförelse med sina grannar. Här kan du definitivt få upplevelser som grannen där hemma inte redan varit med om.

Thailand:

Malaysia:

Kambodja:

Laos:

Totalt antal plus

Thailand 38

Malaysia 35

Kambodja: 28

Laos 26

Sätt ditt eget betyg på länderna!