Här får du gratis öl – om det regnar

Foto: AP
Bagan är ett av de områden i Burma där erbjudandet om gratis öl gäller.
RESA

Vad sägs om den här regnförsäkringen?

Två 60 centiliters öl om det regnar i mer än tio minuter.

Bakom erbjudandet döljer sig en resebyrå i Burma.

Khiri Travel Myanmar har tröttnat på vad man anser vara en myt om Burma sommartid.

Det vill säga att det skulle regna så mycket att turisterna hellre stannar hemma.

Fram till den 30 september sticker resebyrån alltså ut hakan och lovar: Två stora öl, eller läskedryck för den som så föredrar, om det regn som plötsligt faller varar i mer än tio minuter.

Dock gäller erbjudandet inte i Burmas största stad Rangoon eller i turistorterna längs Burmas kust.

Blötast vid sjön

Turister som däremot väljer Bagan, platsen med flera tusen pagoder, Burmas näst största stad Mandalay eller Inle Lake kan inhösta ölerbjudandet om regnet varar i mer än tio minuter.

Störst är chansen för de turister som väljer Inle Lake. Mellan juli och september regnar det i snitt 16 dagar per månad. I Mandalay regnar det bara hälften så mycket medan det i Bagan i snitt handlar om tio regndagar per månad.

”En fantastisk tid”

Det tidigare så stängda landet Burma satsar sedan en tid stenhårt på turism. Mot den bakgrunden vill man givetvis locka turister även sommartid, inte bara under vintern med det då mer torra klimatet.

– Hotellpriserna är bra, allt är grönt, sightseeing, kulturen och marknaderna, allt vibrerar även sommartid. Det är en fantastisk tid att komma hit, säger Edwin Briels, chef för Khiri Travel Myanmar.

Frågan är bara hur mycket öl han och hans resebyrå måste punga ut med de närmaste månaderna. Särskilt som en av de största turistgrupperna kommer att bestå av ölälskande australier.