Dubai burjar bli en riktig höjdarstad

Nu invigs skrapan Burj Dubai – världens högsta byggnad

1 av 2 | Foto: DUBAIS TURISTBYRÅ
Dubais nya skyline domineras helt av den 818 meter höga skrapan Burj Dubai.
RESA

Att vara först, störst, bäst och vackrast är hela grejen i Dubai.

Nu blir man högst också.

På måndag invigs Burj Dubai, världens högsta byggnad.

Foto: ANNIKA GOLDHAMMER

Det är bland det första man ser på väg in till Dubai. Burj Dubai blinkar som ett urbant fyrtorn, högt ovanför stadens glittrande, skyskrapemättade skyline.

Det är 818 meter och svindlande högt.

Det är så högt att toppen är suddig när man står nedanför och tittar upp med normalsyn.

Det är så högt att det är svårt att fånga hela tornet på bild. Något som blir tydligt utanför Dubai Mall, världens största shoppingcenter, där turisterna flockas för att posera med Burj Dubai i ryggen.

Från första parkett

Runt sjön utanför (som är konstgjord, precis som resten av Dubai) tvingas fotograferna gå ner på huk för att få med hela mastodontbygget. En tysk man lägger sig mödosamt platt på marken men skakar bara uppgivet på huvudet efter att ha riktat kameran mot skyn.

En bättre plats att betrakta Burj Dubai är från 63:e våningen till The Address, ett omskrivet lyxhotell intill. Skybaren Neos erbjuder första parkett för den som vill se Burj Dubai och det Blade Runner-liknande landskapet i månljus, men också propra servitörer, dyra drinkar och en extravagant barmeny. Här serveras såväl ostron som kobebiff för den som siktar på en riktig höjdarkväll.

En megastad har rest sig

Här kan man sitta och betänka att det bara är drygt 30 år sedan stadens första skyskrapa restes, det 149 meter höga World Trade Center. Det var Dubais högsta burj (torn) ända till 1999, då världens lyxigaste hotell, Burj Al Arab, invigdes.

Under tiden har en hel megastad hunnit resa sig ur öknen. Med mängder av toppställen för den som vill njuta av Dubai från ovan. Här intill hittar du RESA:s favoriter.

FAKTA

Här är fem toppställen i Dubai

1. Burj Dubai

Världens högsta byggnad invigs 4 januari 2010. Här kommer det naturligtvis också att finnas en skybar.

2. The Rooftop

Utomhusterrass som hämtad ur Tusen & en natt. Kuddhörnor, tända ljus och akustiskt på torsdagar. Missa inte heller den mysiga innergården med ett av stadens största vattenpipssortiment.

Var? One & Only, Royal Mirage, Al Sufouh Road.

3. Neos

Dubais högst belägna bar, med panoramafönster och oslagbar utsikt över Burj Dubai. Signaturdrinken Spice senses, med smak av citron, chili, mynta och earl grey, är din för 120 kr. På barmenyn finns exklusiva delikatesser, men också bruschetta och andra budgetalternativ.

Var? The Address, granne med Dubai Mall.

4. Skyview Bar

Skybaren till världens lyxigaste hotell har en lätt touch av finlandsfärja. Men utsikten är svindlande, precis som barpriserna. Dyrast är Perigod-Fashion, en drink med lagrad cognac och tryffel för 19000 kr. Satsa hellre på en kamel-mojito och glöm inte att boka plats i förväg.

Var? Burj Al Arab, Jumeirah Beach Road

Vus bar

Emirates Towers 51:a våning lockar med bra vinlista, uppklätt klientel och givetvis en strålande utsikt.

Var? Emirates Tower, Sheik Zayed Road

5. Bar 44

Signaturdrinken Royale 44, med jordgubb, ingefära och champagne, kostar 250 kr, men på köpet får du finfin utsikt över Dubai Marina och stadens senaste skyskrapor. Tröttnar du på vyn ligger populära Buddha Bar en hissresa ner.

Var? Grosvenor House, West Marina Beach

Sök priser och boka hotellen genom Destinations bokningstjänst