Världens vräkigaste lyxhotell har öppnat

Guld, guld och åter guld

1 av 3 | Foto: SARA RINGSTRÖM
20 kilo guld, bara i taket.
RESA

ABU DHABI

Välkommen till ett guldglittrande vansinne.

Nyöppnade Emirates Palace i Abu Dhabi är världens dyraste och vräkigaste hotell.

- Tja, hemtrevligt är väl inte rätta ordet för det här hotellet. Men lyx och service kan vi garantera, säger Rumyanka Tzolova, försäljningschef, och Noura Sarraj, pr-ansvarig för detta palats.

I början av april öppnade hotellet på riktigt (smygpremiären var i januari) och förvandlade i ett slag sjustjärniga Burj al Arab i grannstaden Dubai till ett enklare vandrarhem.

I uppfarten till huvudentrén möts vi av högresta, kenyanska bärare i arabiska paraduniformer. Vi slinker förbi en armada av vita Rolls-Royce-bilar och möts av "välkomstambassadörer", män och kvinnor som erbjuder arabiskt kaffe (kahwa), varm choklad eller te.

30 miljarder

Emirates Palace sägs ha kostat runt 30 miljarder kronor och det ägs av Abu Dhabis regering. Ett dyrare hotell har aldrig konstruerats och det kommer sannolikt aldrig att gå med förtjänst.

Entrén är som Triumfbågen, 40 meter hög och 36 meter bred. Lobbyn är som Peterskyrkan i Rom och innertaket är täckt med 20 kilo guld.

Allt som går att förgylla är täckt av guld - och resten skimrar av marmor i 13 olika färger.

Gulf-familjernas sviter

Våra personliga ciceroner tar oss upp till toppvåningen - där ligger de 16 sviterna som är strikt reserverade för de styrande familjerna från någon av de samarbetande Gulfstaterna Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Härifrån spanar vi ut över havet och den 1,3 kilometer långa sandstranden med inplanterade palmer och två gigantiska poolanläggningar.

- Alla gäster vill ju inte riskera att få grus i skorna, säger Rumyanka Tzolova.

Personalstyrkan består av 2600 personer från 43 nationer. Tio av dem är sysselsatta med att på heltid sköta alla kristallkronor som har tillverkats av Swarovski i Tjeckien.

Alla rum har plasmaskärmar som visar 120 tv-kanaler. Trådlöst internet finns inom hela hotellområdet - och skyndar du dig kan du bo ett par veckor framöver till introduktionspris: bara cirka 6000 kr för ett dubbelrum eller 14000 kr för en liten svit.

Fakta: Emirates Palace

Sture Olsson