Missa inte INDIEN när du är i Goa

Heja på heliga män i Hampi eller gör en djupdykning in i kaoset i Bombay

RESA

India light, lagom mycket Indien. Så brukar pyttelilla - ur indiskt perspektiv - charterparadiset Goa beskrivas.

Men när man tröttnat på att lata sig i solen på sandstränderna finns mycket mer Indien inte alltför långt bort.

Foto: NIKLAS SMITH
Utsikt från strandbar i Goa.

Goa är milslånga sandstränder, små städer och byar och böljande, palmtäckta kullar som reser sig upp till 1 000 meters höjd - väldigt vackert.

Fast förutom utflykter till delstatshuvudstaden Panaji, några kyrkor och andra stränder än den som ligger närmast ens hotell, finns inte så mycket att göra.

Men den som vill resa iväg minst två, kanske tre nätter, kan nå metropolen Bombay eller ett av de vackraste och mest spännande historiska områdena i landet - Hampi.

Största hinduiska riket

I Hampi ligger tempel och palats från kungariket Vijayanagar utspridda i ett märkligt klipplandskap med kala sockertoppar omgivna av odlingsgrönska.

Vijayanagar var en gång huvudstad i det största hinduiska rike som någonsin funnits i Indien, med en befolkning på som mest en halv miljon människor. Härifrån styrdes en av landets största arméer med en miljon soldater, och det var centrum för en stor del av inte minst den internationella handeln med kryddor och bomull en bit in på 1500-talet, innan kungariket gick under efter ett stort slag 1565.

Promenera i området med det stora Virupashka-templet nära busstationen som utgångspunkt. Följ floden till övergivna, utsirade palats med fantastisk skulpturrikedom och heja på heliga män längs stigen. Bestig kullar med fort och tempel, några med möjlighet till ett drickastopp - CocaCola eller indisk Thumb"s Up och Limca.

Hit kommer du med bussar som går mellan Goa och Indiens IT-centrum Bangalore, eller med nattåg till Hospet, via Hubli och sedan lokalbuss. Det finns gott om enkla ställen att bo på för några tior natten, lite högre standard inne i Hospet.

Bra shopping

Bombay är en av landets modernaste städer, men det fascinerande indiska kaoset gör sig ständigt påmint, med gatuförsäljare, trafikkaos, nedgångna kolonialbyggnader, tiggare, slum och rikedom hoprört i en enda gryta. Här finns långt bättre shoppingmöjligheter än i Goa.

Du kan flyga till Bombay från Goa, enkelbiljett kostar cirka 800 kr. Det går massor av bussar, men sedan Konkanjärnvägen längs kusten invigdes 1998 finns inget skäl att välja buss före tåg. Tågresan tar tolv timmar.

Johan Öberg ([email protected])