Fakta om Goa

Åka hit

RESA

Reguljärt: Stockholm-Mumbai (Bombay) från cirka 8 500 kr (Swiss). Elva timmars tågresa till Goa (56 kr enkel), alternativt inrikesflyg till Dabolims flygplats, cirka 900 kronor.

Charter: Två veckor i januari från 7 000 kr, del i dubbelrum. Hit åker Fritidsresor, Apollo och Ving.

Ta sig runt: Bussar går överallt och taxi är billigt. Motorcykeltaxi och rickshaw (mopedtaxi för två) är billigast men turistminibussar känns säkrare. Hyra vespa eller motorcykel, 20-100 kr/dag. Vänstertrafik.

Bo

Lätt att hitta ett dubbelrum med fläkt för 35-50 kr/natt. I december stiger priserna kraftigt och runt jul är det klokt att boka i förväg. Långliggare hyr ofta eget hus (400-1 000 kr i månaden).

Äta

Snarlika menyer på de turistorienterade restaurangerna. Fisk och skaldjur samt indiska, italienska och kinesiska rätter. Menyerna innehåller oftast ett hundratal rätter till löjligt låga priser. Kingfish, jätteräkor och hummer hör till delikatesserna och kostar sällan över 50 kr. En Aloo palak (spenat- och potatiscurrygryta), cirka sju kr.

Ute sent

Sedan regeringen bannlyst hög musik efter tio på kvällen är Goa inte längre den partymetropol det en gång var. Men det är på intet vis tyst efter tio. November-januari samlas ryggsäcksfolk från hela världen för att kalasa i Anjuna och Vagator. Mycket droger. Goa-trancemusiken kan bli tröttsam. En flaska Kingfisher-öl (65 cl) nio kr, en drink 15-20 kr.

Shopping

Sarier för kvinnor och lunghier för män i överflöd. Smycken, träsniderier och färgglada kläder. Billigt, en stor sarong för 10 kronor - om man orkar pruta tillräckligt länge. Onsdagsmarknaden i Anjuna är värd ett besök. Märkeskläder finns främst i Panaji. Här finns även det största utbudet av cashewnötter. En skräddarsydd kostym i Calangute och Candolim kostar 300-900 kr beroende på tyg.

Bad/strand

Konstant över 25 grader i vattnet. Stranden som löper längs orterna Sinquerim, Candolim, Calangute och Baga är enormt lång men packad med turister. Längre norrut är det glesare. Ryggsäcksfolks-favoriterna är Anjuna, Vagator och Arambol. Kor och hundar är ett stående inslag i strandlivet överallt, håll koll på din handduk - kossorna äter vad som helst. Querim, Morjim och Mandrem är relativt öde.

Göra/ uppleva

Sol, bad och - för vissa - sena ravenätter. Vattensporter. Båtutflykter för att titta på delfiner. I Chapora och Aguada finns ruiner av portugisiska fort som helst ses i solnedgången. Historieintresserade bör sikta in sig på Old Goa, nio kilometer öster om Panaji.

För barn

Charterorterna Sinquerim, Calangute, Candolim och Baga med sina långgrunda stränder är lämpade för barnfamiljer. Andra orter längs norra Goas kust lockar yngre och mer festorienterade besökare.

Pasta, pizza och hamburgare finns för dem som inte uppskattar den kryddiga indiska maten.