Barnsligt kul i Goa

Succé för Indienresan med Teo, 12, och Mo, 7,

1 av 3
Stäng ögonen, släpp tankarna som såpbubblor och finn ditt inre lugn. ”Det var ju lätt”, tycker Mo (till vänster), som testar yoga tillsammans med Sofia och Teo.
RESA

Resa till Indien med barn – vågar man det?

Och vad gör man i så fall där?

Anna Fredriksson och Sofia French tog med sönerna, Teo, 12, och Mo, 7, till Goa för att testa Indien light.

Det blev – succé!

Redan på flyget ner ser vi att det nästan inte är några barn med på resan, bara våra pojkar och en bebis.

Också stränderna som vi besöker i Goa är ganska tomma på turistbarn. För oss som kommer från mörker och kyla blir bada ett måste, i alla fall de första dagarna. Hotellpoolen blir snabbt utkonkurrerad av de fina stränderna och det 27-gradiga salta vattnet.

– Vilka roliga vågor, ropar barnen förtjust.

– Och de är lagom stora, konstaterar vi mammor nöjt från våra solstolar.

Lätt att bli stammis

När barnen tröttnat på att hoppa i de skummande vågorna hittar vi vackra snäckor som det bor krabbor i, och håller utkik efter kokosnötsförsäljarna.

Stränderna i Calangute och Palolem är långgrunda med sandbotten medan Vagator är lite stenig. I Palolem är det tydlig skillnad mellan ebb och flod och mot kvällen blir stranden cricketplan för de indiska killarna som vi på dagarna sett sälja souvenirer.

I Palolem och Calangute finns det gott om solstolar med parasoll där du kan slå dig ner. Det enda du behöver göra är att köpa din läsk för 2,50 kronor och kanske din lunch för 12 kronor av restaurangen som ställt ut solstolarna. Efter två dagar på samma ställe vet personalen vad barnen heter och ni kan känna er som stammisar.

Känns tryggt

Vi känner oss trygga överallt men väcker nyfikenhet. Många vi möter intresserar sig för våra barn och stämningen blir vänlig och avslappnad när vi åker rickshaw eller äter på restaurang. När vi tar oss mellan de olika turistorterna och går på den grönsaksmarknaden skymtar vi det som vi uppfattar som Goabornas vardag.

Goa är förhållandevis välmående och vi ser bara ett fåtal tiggare och riktigt fattiga, även om Mo bekymrar sig över hur skruttiga fiskförsäljerskans fötter ser ut.

Det röda dammet lägger sig gärna över allt. De få saker som ses som sopor eldas upp där de ligger. Vägarna är smala och dåliga, alla tutar och kör om i tid och otid. En hel familj på vespa, alla utan hjälm är en vanlig syn. Mycket kan upplevas som kaos, men det fungerar.

– Nu har vi väntat  i 37 minuter på vattenmelonjuicen, suckar Mo och Teo.

När servitören äntligen kommer är det ananasjuice i deras glas. Hm ... men det är ju jättegott! Allt blir inte exakt som man har tänkt sig. Men det gör inget. 

Maten går hem

Barnen älskar maten! Eller kanske ska vi säga kycklingen. De äter kyckling på alla ledder och bredder: chicken tandoori, chicken korma, fried rice with chicken. Och det goda brödet butter naan till varje måltid.

Det internationella köket finns i form av pomfret (ja det stavas så!), helt godkända pizzor och spaghetti. En kulinarisk höjdpunkt är frukostmüslin på Bhakti kutir i Palolem och crossoverköket på Sublime i Anjuna.

– Får jag verkligen inte äta salladen? frågar Teo hela tiden när han får in maten och det känns konstigt att neka sitt barn grönsaker.

Men vi har bestämt att hoppa över sallader. Däremot njuter vi av färskpressad juice och av att få kokosnöt, ananas eller papaya uppskuren direkt på stranden och klarar oss förvånansvärt bra från turistmagsjukor.

Miljövänligt boende

Vi letade själva upp hotell och förbokade bara första natten på ett okej men charmlöst hotell i Calangute. Med barn under fem år är det förstås bekvämast att välja charter. Men med våra lite större barn blev det ett äventyr att bo på några olika ställen med varierande standard.

I Palolem trivdes barnen på det ekovänliga boendet Sevas. Där sov vi gott under myggnät i vår tvåvåningshydda av palmblad, lera och bambu. Vi tvättade oss i hinkar och sparade på det sättet 50 liter vatten per dygn. Vår toalett var ett uppmurat hål i marken där larver tog hand om den biologiska nedbrytningen. Allt var enkelt men rent. Barnen kunde röra sig fritt på det inhägnade grönskande området.

Bougainvillea/Granpa’s Inn i Anjuna blev en lyxig kontrast där vi njöt av poolbad, biljardbord och tv.

– Skönt att koppla av med lite Tom och Jerry, tyckte Mo.

FAKTA

5 barnsliga nöjen i Goa

Testa yoga

Den vana yogautövaren åker kanske inte till Goa för yogans skull, men är man nyfiken finns ett enormt utbud. Vi provade nybörjar­yoga för 17 kronor på Bhakti Kutir i Palolem där både vuxna och barn är välkomna. Läraren Swami Yogananda imponerar och väcker barnens nyfikenhet med sitt långa hår, långa skägg och orangefärgade kläder. Kobran, hunden, lotus.

– Det var ju lätt, tyckte Mo som hade bespetsat sig på huvudstående, minst.

På Brahminiyoga på hotell Bougainvillea/Granpa’s inn i Anjuna finns ett stort utbud klasser varje dag för 67 kronor. På nybörjarklasserna kan barn få följa med om du pratar med respektive lärare. Alla klasser hålls på engelska. De flesta yogacenter kan ordna privatlektioner för barn vid förfrågan.

Spana efter djur

Till barnens förtjusning finns det många olika djur i Goa. Förutom de heliga korna som strövar omkring precis överallt, finns massor med lösa hundar. Vi hade infört klappförbud men fick ge oss när det gällde hundarna på vårt hotell i Palolem. Daisy och Rocky följde oss vart vi gick, väntade tålmodigt på stranden medan vi badade, låg under bordet på restaurangen och sov utanför vår hydda på natten. När vi frågar Mo och Teo vad de tyckt bäst om på resan svarar båda tveklöst:

– Daisy och Rocky!

Förutom hundar finns det guidade djungel- och fisketurer samt elefanttrekking på flera orter. Delfiner går att se längs hela Goas kust. För 105 kronor kan fyra personer göra en dryg timmes båttur på morgonen innan solen blir för stark.

Besök Panjim

Jämfört med miljonstäderna Mumbai eller New Delhi är Panjim med sina 100000 invånare såklart rena byhålan och passar därför bra att besöka med barn. Mo promenerar glatt från hotellet Panjim Inn genom stadens centrala delar och tillbaka. Det är värre för en svettig förälder!

Tillbringar ni en dag eller två i staden så missa inte Guyrat Lodge Sweet Mart på huvudgatan 18th June Rd. Inhemska bakverk så sinnrikt konstruerade att man knappt vågar prova. Besök också gärna Snip Salong and Spa i Padmavati Towers på samma gata. Passa på och klipp dig här för 220 rupier (38 kr) eller koppla av med en fotmassage för 300 rupier (52 kr).

Shoppa loss

Att shoppa är en lycka för barn i Goa. Här finns många småsaker som barn gillar och allt är oerhört billigt med svenska mått mätt. Samtidigt är det världens bästa övning både i engelska och i praktisk matematik.

– Vi prutade jättemycket, säger Teo och Mo.

De började så smått med att handla vatten i kiosken och var stolta och nöjda när de på egen hand klarade av sina presentinköp. Tygväskor för 25 kronor, t-shirts för 17 kronor och silversmycken för 34 kronor. Men ibland vill man vila från shopping. Taxichauffören som körde oss till lördagsmarknaden i Chaudi gav oss ett användbart råd:

– Säg ”makanaka” på konkani (det lokala språket). Det är ett artigt sätt att tacka nej till envisa försäljare.

Låt templen kittla nyfikenheten

– Åh, måste vi titta på gamla kyrkor, stönar Teo.

Men när vi väl kommer in i det rökelsedoftande templet kittlas barnens nyfikenhet.

Här är religionen närvarande i vardagen på ett annat sätt än hemma. Och gudarna och gudinnorna är många. Ta gärna hjälp av en bok och passa på att lära tillsammans om till exempel Shiva, den motsägelsefulla förstöraren och kreatören med sin tjur Nandi, eller den godmodige och beskyddande Ganesha. Sagorna om Vishnu, Durga och Krishna är minst lika fantasifulla som Harry Potter eller Narnia.

Lästips för resan:

Religionernas Indien, Rolf Grönblom (Valentin förlag 1999)

Vad vet du om hinduism? Anita Ganeri (Gleerups förlag 1995)

Resa hit med barn – tänk på det här

Så länge man planerar ordentligt är en resa till Goa inget man bör vara rädd för att göra med små barn,

Det säger Andreas Heddini, läkare på Smittskyddsinstitutet.

Förutom grundskyddet (polio/stelkramp/difteri) bör alla utom spädbarn ta vaccin mot hepatit A/B samt mot turistdiarré. Barn kan fara mycket illa av diarré då sjukdomen leder till uttorkning. Vaccin kan ges till små barn men barn som enbart ammas löper i princip ingen risk att smittas.

Familjer med små barn bör inte göra mer än dagsutflykter på landsbygden på grund av sjukdomsrisken. Risken för malaria är minimal.

Bra tips på resan:

Tvätta händerna ofta och noga. Gärna med alkogel som finns att köpa på Apoteket.

Ta med vätskeersättning (finns på Apoteket) och kontakta läkare om ditt barn drabbas av turistdiarré.

Drick flaskvatten istället för kranvatten. Låt bli råa grönsaker som du inte har skalat själv, de kan vara sköljda i kranvatten.

Var försiktig med maten, även på finare restauranger. Ät enbart varm mat som blivit ordentligt kokt eller stekt. Undvik glass och kalla såser.

Undvik kontakt med djur.

Källa: Andreas Heddini, läkare på Smittskyddsinstitutet.

Text och foto: Anna Fredriksson och Sofia French