Magiska Kerala!

1 av 3
Teplantagerna uppe Wayanad ger både svalka och fina vyer. Femåriga Febe har bråttom bort till vattenfallet och lillasyster Selma och mamma Nneka hänger på.
RESA

Kerala betyder kokosnötternas land och har en kust som sträcker ut sig mil efter mil. Besökaren bjuds på en skön mix av vackra stränder, dimhöljda teplantager, vilda djur, ayurveda och gourmetmat. Inte konstigt att Indiens sydligaste delstat seglat upp som ett av landets hetaste turistmål.

Indien är ett brokigt land som lämnar starka avtryck. Många är nyfikna på denna myllrande och färgstarka del av världen, där antalet invånare uppgår till dryga miljarden, men räds samtidigt kaoset och fattigdomen. Och visst kan de stora klasskillnaderna och den utbredda misären väcka både förfäran och uppgivenhet hos den västerländske besökaren.

Allt fler medelklass

Men, Indien är också en plats där de ekonomiska hjulen snurrat snabbt de senaste åren och medelklassen vuxit sig allt större, inte minst i städerna. Ett solskensexempel är landets sydligaste delstat, Kerala. Här finns den friskaste befolkningen, den högsta läs- och skrivkunnigheten och den lägsta barnadödligheten. Och här har människor från flera olika religioner levt sida vid sida i hundratals år. Kanske är det därför som Kerala kallas för Guds eget land.

Välkryddat men inte alltför hett

Att namnet Kerala betyder kokosnötternas land på det lokala språket Malayalam är inte särskilt svårt att förstå. Längs hela låglandet och den 60 mil långa kuststräckan breder den gröna palmskogen ut sig, och kokosfrukten ger sig tillkänna även i det utsökta keralitiska köket. Liksom ingefära, kardemumma, kummin och muskot. Fisk, skaldjur och kyckling står på de flesta menyer och precis som i övriga Indien finns det ett stort utbud av välsmakande vegetariska rätter. Det är välkryddat, men oftast inte för hett ens för svenska smaklökar.

Stort som Småland

Till storleken är Kerala jämförbart med Småland. Indiska oceanen bildar gräns i väster och de höga Västra Ghatsbergen i öster. Hela delstaten är egentligen en enda lång sandstrand som här och där ramas in av spännande klippformationer. Havet är ljuvligt varmt och ganska långgrunt. Men det kan blåsa på rejält över Arabiska sjön, vilket får en och annan vågsurfare att utmana ödet.

Inte så tillrättalagt

Kerala är inte det uppdukade smörgåsbord för turister som stora delar av Thailand blivit, däremot lika vänligt och välkomnade. Vistelsen kräver lite mer av dig som resenär, men i gengäld får du uppleva så mycket mer. När du känner dig mätt på sol och bad finns alla möjligheter till äventyr. Ge dig ut på en guidad tigertrekking i djungeln, rid på en elefant, vandra bland te- och kryddodlingar uppe i bergen, bo över natten på en flodbåt, gå en matlagningskurs eller lär dig dansa kathakali.

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag, 19–20 december 2010

FAKTA

Kerala – perfekt mjukstart för den oerfarne

Bäst tid att åka: Vintersäsongen oktober-februari.

Resa hit: Lägsta pris för en tur- och retur-biljett i januari till huvudstaden Trivandrum är cirka 6 500 kronor.

Tidsskillnad: + 4.30 mot Sverige.

Visum: Ja. Söks från Indian visa application Center på www.ttservices.se

Valuta: Indiska rupier.

Språk: Det lokala språket malaylam, och hindi. Men många pratar engelska, särskilt inom turistnäringen.

Religion: 60 procent är hinduer, 20 procent muslimer och 20 procent är kristna.

Läsa: Kerala – Sydindiens pärla av Marianne Hård af Segerstad och Eva Norlander.

Mer info: www.keralatourism.org

5 sköna saker att göra i Kerala

Backwaters. Keralas största turistmagnet är Backwaters, ett gigantiskt system av sjöar, floder och våtmark som sträcker sig mellan kuststäderna Kochi och Kollam. Oavsett om du avnjuter det hela från en lyxig husbåt med egen kock eller väljer att båthoppa på lokala färjor är det omöjligt att inte dras med i den suggestiva stämningen.

Strandhäng. Vid klippan i turisttäta Varkala är det fullt med folk på stranden. Ta en kort promenad norrut mot fiskebyn Odayam så hittar du ett pärlband av lugna, nästan orörda stränder. Här kan du spana efter delfiner, hjälpa fiskarna att dra upp båtarna och sortera nät, eller delta i en spontan cricketmatch i sanden.

Wayanad. Längs bergskedjan Västra Ghat finns flera nationalparker som erbjuder härliga naturupplevelser. Under safariturer till fots, med bil eller båt kan du få se elefanter, apor, antiloper och hundratals olika fågelarter. Längs bergssluttningarna finns också teplantager att besöka. Periyar och Munnar är kanske de mest populära områdena och längre norrut ligger Wayanad, Keralas främsta peppardistrikt.

">  Snablar vilket party! Tänk folkfest som i vilken svensk sommarstad som helst. Addera ett stort antal elefanter, hinduiska ritualer och utklädda dansare så förstår du snabbt att detta är en händelse som inte bör missas. Festivalerna pågår över hela året och framför allt under februari och mars.

Åka tåg. Till skillnad från många andra delar av Indien är tågen i Kerala inte lika överfulla. Det är en härlig känsla att puttra fram genom det keralitiska landskapet med havet på ena sidan och gröna risfält på den andra. Och ett utmärkt sätt att komma nära indierna. Man pratar, umgås och äter, vilket förvandlar den längsta av resor till ett angenämt äventyr.

5 mathöjdare

Thali. ”Thali” betyder måltid och serveras både till lunch och middag. Det är ris, pappadam och ett flertal sköna curries och såser som serveras vid bordet efter hand, ofta vegetariskt men ibland med fisk eller kyckling. På fina restauranger och vid festliga tillfällen ingår även små efterrätter och allt serveras på en plåtbricka eller ett bananblad.

Tandoori. Framåt kvällen tänds lerugnen, tandoorin, på den indiska restaurangen. Fram plockas de kryddigt marinerade spetten av kyckling, lamm, fisk eller grönsaker, som gärna avnjuts tillsammans med nygräddat naanbröd från samma ugn.

Dal Roti. En hyllad och väldigt populär restaurang i det mysiga gamla Fort Kochin. Menyn lutar åt det nordindiska köket. Ägaren är en mycket karismatisk värd som gladeligen hjälper till att komponera ihop måltiden utifrån dina preferenser. Deras ljuvliga kathi rolls, ett ugnsbakat bröd fylld med biff, kyckling eller grönsaker, är ett absolut måste.

Efterrätter är kanske inte det första man förknippar med indisk mat, men här finns verkligen något för alla smaker. Från den fräscha yogurtbaserade shrikanden och lassin till den sötare och mäktigare dadelpuddingen halwa och de friterade mjölkbollarna gulab jamun.

Indiska bröd. Naanbrödet känner du kanske redan till, liksom pappadam. Men det finns ett helt gäng andra sköna bröd att doppa i de välsmakande såserna, rörorna och grytorna. Parotha och chapati är några av storfavoriterna.

5 sätt att må bra på

Auyrveda. Den indiska läkekonsten Ayurveda är stor i Kerala. I denna femtusenåriga läras namns erbjuds du alla typer av behandlingar, från massage och läkande beröring till naturmediciner och särskilda dieter. Allt i syfte att få din kropp och knopp i balans. En timmes behandling kostar runt 75 kronor

Yoga. Vägg i vägg med ayurvedaklinikerna ligger inte sällan en yoga-studio med proffsiga instruktörer som erbjuder klasser för såväl nybörjare som avancerade utövare. Ett annat populärt alternativ är att praktisera yoga på stranden. Särskilt i gryning och skymning kan man se grupper i lotusställning längs stränderna.

Lackadiverna. Indiens eget Maldiverna ligger strax utanför Keralas kust. För att bevara lugnet och spara naturen är antalet besökare begränsat och en vistelse här måste bokas in långt i förväg. Prisläget är högt, men stränderna, baden och snorklingen är så nära paradiset du komma.

Ammas Ashram. Överallt i Indien finns ashrams, en sorts hinduiska kloster, dit människor söker sig – och stannar i veckor eller månader – för att nå andlig visdom. Supergurun Amma är känd i stora delar av världen för sina välgörande kramar och sitt omfattande hjälparbete. Hennes ashram ligger i Amritapuri strax norr om Kollam och dagsbesökare är välkomna. En häftig upplevelse oavsett vilken religion du tillhör (eller inte tillhör).

Äta vegetariskt! De flesta keraliter är mer eller mindre vegetarianer och utbudet av fräsch vegomat är obegränsat. Även som icke-vegetarian håller man sig mer än gärna till bara grönsaker och det ger en kick att upptäcka hur bra kroppen mår. Det blir lite som tre önskningar i en: maten är fantastiskt god, du får en hälsokick och är snäll mot miljön.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Text & foto: Pål Magnusson