Se jättevaranerna i Indonesien

RESA
Foto: Foto: AP

Dagens restips tar dig med till den lilla ön Komodo i östra Indonesien och jättevaranerna som lever i frihet där. Att stå öga mot öga med ett av dessa, upp till 3,5 meter långa och blodtörstiga "monster" är spännande.

Komodo är en nationalpark och parkvakter finns på ön, dels för att skydda varanerna men även för att se till att inga besökare blir skadade. En komodovaran sätter ledigt i sig en get i ett par nafs och kan även äta upp en häst under en måltid.

Den som besöker ön, får gå tillsammans med en parkvakt till en uttorkad flodfåra och ställa sig innanför ett lågt staket. Sedan vandrar ödlorna omkring utanför och tittar på oss människor. Det är lite som ett omvänt zoo och det verkar nästan som om ödlorna är lika nyfikna på oss som vi är på dem.

Inträdet till nationalparken är cirka 30 kronor och i parkhögkvarteret finns restaurang och ett enkelt guest house.

Det går att ö-luffa till Komodo från Padang BaiBali. Först en 4-5 timmars färjeresa till Lombok, kostar cirka tio kronor. Nästa färja från Lomboks östkust till Poto TanoSumbawa, tar 1,5 timmar, cirka sex kronor.

Därefter 8-9 timmars resa från Sape till Labuhan BajuFlores, som kostar cirka 25 kronor. Avgångar alla dagar utom måndag och tisdag. Från och till har även denna färja stannat på Komodo, just nu verkar dock inte så vara fallet.

Från Labuhan Baju går det att åka med fiskebåt till Komodo, vilket kostar ungefär 100 kronor. Resan fram och tillbaka brukar ta två dagar och då ingår flera stopp för bad. Övernattning på båten eller på Komodo.

Robert Karlsson