Flygkrasch på museum

”Vi vill hålla minnena av olyckorna levande”

Foto: KATSUMI KASAHARA/AP
Vrakspillrorna från jumbojeten som kraschade i Japan 1985 visas upp på museet utanför Tokyo. 520 människor dog i kraschen som är den näst värsta i världen någonsin.
RESA

Kraschade flygplan, förkolnade vrakdelar och bilder på räddningspatruller och överlevande.

Japan Airlines och All Nippon Airways utställning i Tokyo visar de mörkaste ögonblicken i företagens historia.

- Vi vill hålla minnena av olyckorna levande, säger Rob Henderson från All Nippon Airways till Daily Telegraph.

All Nippon Airways tycker att utställningen är viktig både för allmänheten och företagets anställda. Den sista medarbetaren på All Nippon Airways med minnen från flygbolagets senaste krasch 1971 går snart i pension. Då finns det ingen kvar inom flygbolaget som minns de fruktansvärda konsekvenserna av svåra olyckor.

Likkistor på rad

På utställningen visas föremål, bilder och filmer. Bland annat glasögon, nycklar och andra tillhörigheter som spritts kring olycksplatserna. Bilderna visar räddningspatruller och sörjande anhöriga. En av filmerna visar likkistor på rad med sörjande änkor som tar ett sista farväl av sina män.

Japan Airlines hade sin värsta flygolycka någonsin 12 augusti 1985 då 520 människor dog. Det var ett av flygbolagets Boeing 747 som kraschade mot ett berg nordväst om Tokyo. Olyckan berodde på en bristfällig reparation som genomfördes långt innan olyckan inträffade.

En stor del av alla flygolyckor beror på "den mänskliga faktorn". Med utställningen vill flygbolagen förmedla kunskap om risker inom luftfarten till nästa generation. Förhoppningen är att olyckorna 1971 och 1985 ska bli bolagens sista.

Utställningen finns i närheten av Haneda Airport utanför Tokyo.

Läs mer om musset här

FAKTA