Tokyos gröna sida

I stans japanska trädgårdar hittar du lugn och ro

Foto: AGNETA ELMEGÅRD
Vackra asfaltsblommor i Shibuya – världens största korsning.
RESA

Japans huvudstad är mycket mer än bara neon.

I samma stund som du bestämmer dig för att lämna de stojiga kvarteren kring Shinjuku eller fyllebarerna i Roppongi, så öppnar sig en helt ny värld.

En grön värld.

Solen står mitt i zenit. Luften är klar och bambulöven rasslar medryckande i takt med den ljumma vinden.

Platsen är Nezus japanska trädgård i Minatoku, i hjärtat av Tokyo. Här flanerar förälskade par sida vid sida med fotoentusiaster och trädgårdsälskare. En perfekt plats för att ta en paus och veckla ut den enorma Tokyokartan, lika stor som dagstidningarna var förr.

Små oaser

Nezu är bara en av jättestadens många trädgårdar och parker som effektivt bryter av mot det omisskännliga neonglittret och storstadsbruset. Ett gäng små oaser och tempelområden bara väntar på att bli upptäckta av turister.

Det är märkligt tyst här trots att trädgården bara ligger ett stenkast från Tokyos mest kända bling bling-gata, Omotesando, där affärer som Prada, Yamamoto, Issey Miayake och Chloé ligger vägg i vägg och lockar spendersamma kunder.

En annan värld

Innan man kommer till Tokyo är det svårt att förställa sig tysthet och lugn i denna 36 miljoners sushi- och mangaälskande metropol. Staden har under hela bubbelgumseran förknippas med högteknologiska prylar, syrebarer och skyskrapor. Fast living.

Men den bubblan sticker jag hål på nu! I samma stund som du bestämmer dig för att lämna de stojjiga kvarteren kring Shinjuku eller de västinspirerade fyllebarerna i Roppongi, så öppnar sig en helt ny värld. En grön värld, en längtan till ursprunget, återhållsamhet och nyfikenhet på alternativa kickar.

Trendigt kafé

– Människor söker lugn och ro i den hetsiga vardagen. Man behöver tänka efter och varva ner när det går för fort. Det har blivit mer och mer viktigt att fundera på vad det är för liv man lever egentligen, berättar Atsushi Yoshioka, före detta FN tjänsteman och initiativtagare till candle nigh-trörelsen som släcker ner det elektriska ljuset en gång i månaden och ersätter med levande ljus.

Till hans Café Slow, i utkanten av Tokyo vallfärdar just nu medier och trendiga Tokyobor. Till och med landmärket Tokyo Tower släcker ner titt som tätt.

Nya stadsdelar har börjar konkurera ut de tidigare så trendiga kvarteren kring Harajuku och Shibuya. Är du det minsta modemedveten är den trendigaste stadsdelen du kan hänga i just nu Shimo-kitazawa eller Naka Meguro i södra Tokyo. Här det finns det snudd på flera secondhand-, livsstilsaffärer eller ekologiska kafeér än i hela Skandinavien tillsammans.

FAKTA

Snabbguide/Tokyo

Åka hit

Flyg: Snabbaste sättet att ta sig till Tokyo är med Finnair eller Air China som flyger över Sibirien. Priser från 7000 kr t/r.

Buss eller snabbtåg från Narita Airport, kostar 250 kr. Undvik taxi från flygplatsen vilket är hutlöst dyrt.

Bo

I centrala Tokyo kan du hitta schysta hotellrum runt 1?000-lappen. Vill du bo enkelt kan du ta in på inhemska roykan och sova på tatamimattor.

Sök flyg och hotell på Destination.se

9 tips till gröna Tokya

Park

Sex-elementsträdgården Rikugien i Bunky-ku håller nattöppet i perioder med ljusspel och candlenight-tema. JR Yamamotelinjen: Komagome Station.

Trädgård

Traditionell Japansk trädgård och kalligrafier: Nezu Museum. Aoyama. Omotesando station utgång B3.

www.nezu-muse.or.jp

Restaurang

Mu-Mu, Body Balance Dining. Prisvärd restaurang i Ginza där du kan käka efter kroppstyp och beställa mat för att få bättre hy! B1-E2 646 Ginza Bld. 6-4-6 Chuo-ku, Tokyo.

www.mu-mu.info

Kafé

Ekologiska Café Slow,

Kokubunji, 042-401-8505.

www.cafeslow.com

Kimonos

Designern Morie Yamada gör moderna kimonos av vintagetyger. Exklusivt och dyrt, men snyggt. 6-1-6-107 Minamiaoyama, Minatoku, Tokyo.

www.aoyama-momo.net

Antikaffär

Trendiga Jantique,

Meguru-Ku, Tokyo 153–051.

Marknad

Ekologiska marknaden UN-Market vid FN-universitetet. Shibuya-Omotesando. Öppet varje lördag–söndag kl 10–16.

www.farmersmarkets.jp

Tempel

Zozojitemplet är ett av Tokyos äldsta tempel, grundat 1393. Station Akebanebashi.

Dagsutflykt

Heliga staden Nikko finns på FN:s världsarvslista. Unik tempelstad med shrinen Toshogu som största dragplåstret. Tåg avgår från Asakusastationen varje timme. (Restid ca två timmar).

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2011-02-27.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Ladda ner guiden!

Ladda ner resguide till Tokyo