Templen glömdes bort i 400 år

1 av 2
Det mycket välbevarade Angkor Wat är diamanten bland de talrika Angkortemplen nära Siem Reap.
RESA

Angkor – what?

Så sa många bara för tio år sedan, när Kambodja ännu var stängt för turister.

I dag vet de flesta vad Angkor Wat är.

Den häpnadsväckande tempelanhopningen i nordvästra Kambodja räknas till en av världens främsta sevärdheter.

Angkor – med hundra tempel och palats utspridda på 250 kvadratkilometer omgivna av djungel, ris- och lotusfält – står kvar som ett gigantiskt monument över en av Asiens högkulturer: det hinduiska Khmerriket som nådde sin kulmen på 1100-talet och då behärskade större delen av Sydostasien.

Det märkliga med Angkor är att det länge var nästan helt bortglömt. Från 1400-talet till fransmännens kolonisering av Kambodja i slutet på 1800-talet brydde sig nästan ingen om templen. När de återupptäcktes 1860 av en fransk arkeolog var de övertäckta av tät djungelvegetation.

I dag är Angkor så populärt att antikvitetstjuvar hackar och mejslar bort många stenkonstverk. De smugglas till Thailand och säljs för dyra pengar på den illegala konstmarknaden i väst eller i Japan.

Att klara av hela Angkor på några dagar står inte i mänsklig makt. Men tre tempel är ett måste.

Angkor Wat. Världens största religiösa byggnadsverk och Angkorkomplexets praktstycke. Byggt 1100–1150. Den första anblicken av de fem majestätiska ”majskolvstornen” kan göra även en hedning religiös. Via en mödosam, nästan lodrät trappa kan man ta sig upp till tornen.

4 Angkor Thom. Ett annat makalöst tempel som tjänade den buddhistiska religionen. Särskilt frapperande är de 200 stora stenansiktena som överallt tittar på besökaren. Deras gåtfulla leenden brukar kallas ”Angkors leende”.

4 Ta Prohm. Buddhistiskt kloster. Här har djungelvegetationen invaderat templet och ruinerna brottas med enorma stammar och rötter av banyan- och kapokträd. Anblicken av de monstruösa träden, som slingrar sig runt stenarna, kan vara lätt skrämmande. Håll kameran beredd.

Pelle Jacobsson

[email protected]