Guide: Shanghai

– fakta, adresser, länkar, tips

RESA

Åka hit & runt

Charter: 16 dagars resa med tre nätter

i Bangkok, sju nätter i Cha-Am och tre nätter i Shanghai kostar i oktober från

11 150 kr. (Ving)

Reguljärt: Snabbast med Finnair via Helsingfors. Pris från 6 039 kr t/r.

Ta sig runt: Shanghai har en ren, fin och effektiv tunnelbana. Gott om lokalbussar, men de är oftast fullproppade med folk. Taxibilar använder taxameter och det är relativt billigt.

Bo

Här finns massor av hotell i alla prisklasser. Pujiang hotel är ett klassiskt hotell bland budgetresenärer. Bädd i sovsal cirka 60 kr, dubbelrum från 350 kr.

East Asia är ett prisvärt medelklasshotell som ligger mycket centralt på Nanjing Donglu. Cirka 400 kr för dubbelrum.

Peace hotel vid The Bund är Shanghais mest berömda hotell. Dubbelrum 900-1 400 kr. Bra sajt att leta logi på nätet:

www.asiatravel.com/china/shanghai.html

Äta/dricka

Shanghai anses vara den stad i Kina som har det bästa utbudet av mat. Den stora gågatan Nanjing Lu är på natten upplyst av neonljus i sådan mängd att du kan misstänka att du är i Las Vegas och här finns såklart restauranger, diskotek, nattklubbar och barer. Huanghe Lu och Zhapu Lu är annars två mycket bra restauranggator.

Göra/uppleva

Missa inte The Bund och Yuyan Bazaar-området. Anrika gatan The Bund vid Huangpufloden är något av en symbol för Shanghai och Yuyuan Bazaar-området är den äldsta delen av staden med gammaldags klassisk kinesisk arkitektur.

Har du en dag över rekommenderas den sex mil långa resan till den betydligt mindre staden Suzhou, vars berömda trädgårdar är med på Unescos världsarvslista.

Shoppa

Här finns allt! De stora shoppingstråken är Nanjing Lu, Huaihai Lu och Xujiahu med många, många varuhus. Bland annat Shanghai No. 1, Department Store, Isetan och Printemp. Asiens största varuhus, Next-age, ligger i Pudong.

I Yuyuan Bazaar-området finns ett av de bästa ställena att handla antikviteter på, Fuyou Antique Market på 457 Fangbang Zhonglu.

Snabbfakta