Så super-shoppar du i Shanghai

"Ta tid på dig – hela Kinaresan kan snart vara återbetald"

Foto: MARKUS GUSTAFSSON
Väskorna i marknadsståndet granskas noga av Zili Hex innan hon bestämmer sig för att köpa. En piratkopia kan vara tusentals kronor billigare – och olaglig.
RESA

P

appa är förtvivlad. Han och mamma kommer för att hälsa på i Shanghai – och mamma pratar bara om vad hon ska handla med sig hem.

– Vi åker väl inte hela vägen till Kina för att handla, säger pappa.

Men mamma hade rätt. Att handla är grejen i Shanghai.

– Hello Sir. Come here look. Watches, bags, dvd. Look, look.

På Xiangyang Market, piratkopiornas förlovade land i Shanghai, upprepas frasen som ett mantra.

Exakta kopior

Nästan ingen kan motstå frestelsen när de ser handväskorna. Exakta kopior av senaste modellerna från Prada, Gucci och Louis Vuitton. Eventuella moraliska och rättsliga betänkligheter kan lätt försvinna när du inser att du kan pruta väskorna till 150 kronor styck.

Här har golfset blivit en ny hit. En svensk affärsman jag känner i Shanghai brukar ta med sina affärsbesök till marknaden. Alla åker de hem med flera Callaway-set för 1 000 kronor styck till sina barn och bekanta. Omega-klockor, Timberland-skor, Diesel-jeans, Playstation-spel, dvd-skivor och sidenklänningar åker med av bara farten.

Men se upp – på Xiangyang Market finns även riktigt dåliga prylar. Du kommer se North Face- och Goretex-jackor med sneda sömmar och spegelvända logotyper.

Äkta varor

Även om din moral inte tillåter piratkopior är Shanghai ett av världens bästa shopping-paradis. Kläder köper du bäst på smågatorna i French Concession – och då snackar vi äkta varor. På okända omvägar hittar märkeskläderna till Shanghai – och säljs för en bråkdel av priset hemma.

Allt som oftast är märkeslapparna bortrivna eller överklistrade. Storlekarna är udda och utbudet mindre för storväxta.

Men ta tid på dig under shoppingrundan – hela Kinaresan kan snart vara återbetald.

Snabbfakta

Svensk mellandagsrea i all ära – lika billigt som i Kina blir det aldrig. Här är utbudet enormt och priserna så låga att du faktiskt kan tjäna in hela reskostnaden. Resas Markus Gustafsson, bosatt i Shanghai, guider dig till jättestadens 20 bästa shoppingställen.

Markus Gustafsson