Ta det kallt i Peking

Fem vintertips till den kinesiska huvudstaden

Foto: JUPITER
Peking i vinterskrud.
RESA

Upplev ett Peking i vinterskrud.

Shoppa loss på någon av stans lockande marknader – och mys i krogvärmen med en anka på tallriken.

Här är fem Peking-tips.

1. Gemytligt boende

Hutongboende i en av Pekings äldsta stadsdelar som överlevde renoveringen inför 2008 års sommar-OS. Lu Song Yuan Hotel är ett gemytligt hotell med de små hutonggränderna runt hörnet. Ett rum kostar 500–600 kronor per dygn.

Adress: 22 Banchang Lane, Kuanjie i distriktet Dongcheng.

2. Fågelboet

Foto: AP
Fågelboet lyser upp.

Arenan där sprintkungen Usain Bolt regerade under sommar-OS är bara ett av Pekings alla spektakulära skrytbyggen. Var helst där när mörkret faller och hela den inre delen av byggnaden färgas röd. Ligger i Olympic Green och är lätt att nå med tunnelbanan.

3. Kinesiska muren

Se muren vid Simatai.

Finns i Pekings närhet. Välj bort turist- och försäljarträngseln vid mest närbelägna Badaling och satsa i stället på Simatai, 14 mil nordost om stan, som är en både vackrare och lugnare del av världens mest berömda mur.

4. Pekinganka

Är ett måste i Peking. Pröva den gärna på DaDong Roast Duck Restaurant och glöm inte att beställa bord ett dygn i förväg. Kedjorna Quanjude och Bianyfang är annars de mest berömda Pekinganka-krogarna i staden.

Adress: 22 Dongsishitiao, tel +86-10-5169-0328.

5. Pekings zoo

Är ett gammaldags zoo och givetvis spelas här huvudrollerna av pandabjörnarna. Försök vara där när portarna slås upp klockan halv åtta för pandorna är som piggast och mest aktiva om morgnarna.

Adress: 137 Xizhi Men Wai Dajie.

Resguide till Peking!