"Inget går upp mot Hong- kong när mörkret faller"

Världens största ljusshow är en häftig upplevelse

1 av 2
Ljusshowen ”Symphony of light” över Victoriahamnen och Hongkong-ön är spektakulär.
RESA

Från att vara en spännande stad med en välkänd skyline, blev Hongkong staden jag vill bo i – efter bara fyra dagar.

Artikel- författaren Annelie Norén.

Solen letar sig in mellan de gigantiska huskropparna. Gatorna går i ett obegripligt mönster, det krävs bra lokalsinne och en tydlig karta för att inte gå vilse.

Färgglada skyltar med obegripliga tecken, fashionabla butiker blandas med gatustånd som säljer allt från krimskrams till akvariefiskar.

Hongkong är klyschigt nog, möjligheternas stad, här finns allt – shopping, sevärdheter, exotisk mat och nattliv.

Tempot går ner

Det tar en stund att bli vän med Hongkong, att göra sig förstådd med gester och reda ut Hongkong-bornas knackiga engelska. Men det är en del av upplevelsen.

På dagarna varvar jag och vännerna Adam och Stefan shopping med utflykter. Vid The Peak njuter vi av en underbar vy över staden, vi spanar på antikviteter i Soho, promenerar längs Avenue of the stars, och över torget Statue square.

Men trots alla sevärdheter finns det inget som går upp mot Hongkong när mörkret faller.

De folkmyllrande gatorna är lika packade, men tempot sjunker avsevärt. Neonskyltarna tänds och mörkret får en mysig inramning.

Prick klockan åtta varje kväll tänds dessutom husen på båda sidorna om sundet i världens största ljusshow, Symphony of light. Efter ljusfesten drar vi oss tillbaka till centrum, vi promenerar längs ”the Golden Mile”, Nathan Road, Hongkongs mest välkända gata och viker av för att att besöka nattmarknaden på Temple Street, som pågår till klockan 23.

Dyrare än resten av Kina

Efter kvällsshoppingen vilar vi ut på de färgglada plaststolarna och njuter av maten från ett av alla hål i väggen. Vi vågar prova nya saker på menyn, även när vi inte har en aning om vad vi beställt.

Trots att Hongkong är dyrare än övriga Kina är maten väldigt billig. Gillar vi inte maten som serveras, beställer vi bara en ny rätt. Men min favorit är helt klart den underbara nudelsoppan som serveras i stora, generösa skålar.

Efter fyra dagar fulla av intryck i denna fantastiska stad känner vi ­alla: ”här skulle jag kunna bo”.

I alla fall under en kortare period.

FAKTA

Snabbkoll/Hongkong

Land: Kina.

Språk: Kantonesiska och lite engelska.

Tidsskillnad: +6 timmar före Sverige sommartid, +7 vintertid.

Valuta: 1 Hongkong-dollar (HKD) = cirka 1 kr.

Visum: Inget visum krävs för svenska medborgare.

Läs mer:

www.discoverhongkong.com

Åka hit

Inga direktflyg från Sverige. Med Finnair via Helsingfors är restiden runt 11 timmar, med Air China via Peking 13-15 timmar.

Prisexempel t/r i januari: 5700 krmed Air China, 6800 kr med Finnair.

Hitta billigaste flyget på Destination.se

Ta sig runt

Skippa taxi, res billigt med lokaltrafik. Tunnelbanan, bussar och de dubbeldäckade spårvagnarna funkar alldeles utmärkt för att ta sig runt.

Mer info:

www.mtr.com.hk

3 höjdpunkter

The Peak

Ta den lilla turistjärnvägen upp till Hongkongs topp, ”The Peak”, och njut av utsikten. Skippa turistfällan att köpa specialbiljett för att komma högst upp i tornet, du ser lika bra från marken. Är du på plats under sommaren brukar ”The Peak” vara ett av stadens andningshål, med ett svalare klimat, här finns även gröna promenadstråk och kaféer.

Symphony of light

Man hinner bara börja fundera på miljöaspekten av detta spektakel innan man bli helt uppslukad av denna fantastiska show. Jag har aldrig sett något liknande. ­Varje dag klockan 20 tänds husen. Bästa platsen för att se bra är nere vid vattnet, intill ”Avenue of the stars”, där kan du även höra musiken.

Mongkok Computer Center

It-affären Mongkok Computer Center på Nelson Street i fyra plan. Butikerna är stora som skokartonger, men har allt i teknikväg. Är du ute efter en kamera, en hårddisk eller bara ett usb-minne utformad som en nyckel, är det hit du ska gå. Tro mig, jag fick traska runt här i tre omgångar plus alla andra fyrtioelva IT-komplex innan mina vänner enats om att detta var mest prisvärt!

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2010-06-27

Resguide till Hongkong!

Annelie Norén/text & foto