Magi på kinesiska

Guilin – vackrast under himlen

En tur på Li-floden med utsikt mot sockertoppsbergen ska vara en av världens mest natursköna upplevelser. RESAs repoter håller med.
RESA

Kina är inte bara Peking och Shanghai.

Gör en avstickare till Guilin - staden som kineserna döpt till "vackrast under himlen".

Och upplev makalös natur på köpet.

Lite turistigt känns det att åka bergbana upp för Yao-berget – men utsikten är makalös. Hjärtat åkte i däremot i halsgropen när vi åkte bob nedför!

Inte många svenskar har hört talas om den kinesiska staden Guilin. Men för kineserna är den landets stolthet som lockar horder av besökare varje år. Själva är vi på utflykt från Shanghai, ivriga att se mer av Kina än bara storstäderna.

– Då kommer ni att gilla Guilin, säger vår guide Libby. Folk kommer hit för den friska luften och den vackra naturen.

Efter en natt i den skräniga stadskärnan hoppar vi på en båt som ska ta oss på en fyratimmars tur längs floden Lijiang (eller Li River rätt och slätt) – som ska vara en av världens vackraste platser.

Gräsklädda jätteberg

Och faktum är att man kan skriva under på beskrivningen. Gräsklädda jätteberg reser sig längs med floden. En del ser ut som ståtliga totempålar, andra är mer knubbiga och mjukt rundade. Båten glider långsamt fram och bara några lekande barn och en och annan försäljare som paddlar upp bredvid oss stör lugnet. Längs strandkanten lunkar vattenbuffalos sakta fram.

– Folk som bor här runt floden lever på turisterna och fisket, berättar Libby. Barnen går ofta inte ut skolan utan får stanna här för att jobba. Men de trivs här vid vattnet. De tycker om att leva enkelt.

Roligast att åka ner

Tillbaka i Guilin ligger Yao-berget till vars topp man tar sig med sittlift. Roligast är dock att åka nedför berget – med bob-bana. Libby verkar ångra sitt extraknäck när hon tvingas speeda ned i samma takt som vi.

Då är te-provning i något av de många tehusen ett lugnare alternativ.

– Det här teet är för att göra utseendet vackrare – och få bort fräknar, säger Celia som har hand om provningen, och tittar menande på en fräknig engelsman i sällskapet.

Kött, kyckling och anka

På kvällen äter vi stekt kött, kyckling, anka och ris med ägg i mängder. Priset? Knappa hundringen för två personer.

I Guilin har man råd med det mesta.

Dagen efter lyfter flyget tillbaka till Shanghai. Tre dagar i Guilin räcker gott och väl – men plötsligt har Kinaresan gett dubbelt så mycket upplevelser.

FAKTA

Guide/GUILIN

Land: Kina. Världsdel: Asien. Folkmängd: 1 300 000 (1,3 miljarder i Kina). Tidsskillnad: +7 (+6 på sommaren). Språk: Mandarin, få pratar engelska.

Valuta: 1 yuan=cirka 12,50 kr. Visum: Behövs, ladda ner blanketter för på S www.chinaembassy.se. Det tar runt en och en halv vecka att få visumet. Läs mer på nätet: www.tripadvisor.se/guilin, www.guilintourist.com

Före resan

Därför: Det är ett enkelt och relativt billigt sätt att ta några dagars utflykt från Kinas storstäder. Men framför allt: För att uppleva en makalöst vacker natur – ett minne för livet.

Bästa tid: Vår och tidig höst, klimatet är milt då och det regnar inte. Under högsommaren kan det bli väl varmt.

För vem? Bäst för paret och upptäckaren som vill se mer av Kina. Även naturälskande barnfamiljer kommer att trivas här.

Åka hit & runt

Charter/paket: Bland andra Kinaresor, Svensk-Kinesiska resebyrån och Temaresor arrangerar rundresor till Kina där Guilin ingår. Prisexempel: 16 dagar med flyg, boende och mat till Peking, Xian, Guilin, Suzhou och Shanghai kostar 29 800 kr med Kinaresor.

På egen hand: Stockholm–Guilin med SAS och Air China kostar från 8 125 kr t/r. Du kan också flyga direkt från storstäderna i Kina. Prisexempel: Peking–Guilin med Grand China Air 2 045 kr t/r. Shanghai–Guilin med China Eastern Airlines 3 196 kr t/r. Taxi från flygplatsen till city kostar runt 80 kr, buss runt en tjuga.

Ta sig runt på plats: Taxi är billigt, men chaufförerna pratar bara kinesiska så be ditt hotell skriva ned adressen dit du ska med kinesiska tecken. För en hel dags sightseeing är det enklast att hyra en bil med chaufför för några hundra kronor. Enklast är att boka direkt på flygplatsen.

Bo

Du kan välja att bo i själva Guilin eller i mer pittoreska Yangshuo, ungefär en och en halvtimme därifrån. Hotell är billigt. Bäst är att boka i förväg, annars är risken att priset höjs en hel del.

Budget: Lakeside Inn ligger centralt nära Li River och har små, rena standardrum. Populärt, så boka! Ett dubbelrum kostar 156 yuan (195 kr)/natt. 1-1-2 Sha Lake Building, Sha Lake North Road. +86 (0)773-280 68 06, www.guilin-hostel.com/lakeside

Mellan: Sunshine Hotel har bra standardrum. Sådär frukostbuffé men läget är centralt. Ett dubbelrum kostar 290 yuan (360 kr)/natt. 2 Zhengyang Road. +86 (0)773-267 55 55. www.chinahotel.com/Guilin-Sunshine_Hotel-Guilin.html

Lyx: Shangri-La Guilin ligger toppcentralt med mycket fina rum. Ett dubbelrum kostar 960 yuan (1 200 kr)/natt. 111 Huancheng North Second Road. +86 (0)773-269 88 88. www.shangri-la.com/en/property/guilin/shangrila

Leta boende på:

www.destination.se

http://hotel.travelchinaguide.com

www.chinahotelsreservation.com

Äta & dricka

Det finns gott om restauranger från alla Kinas kök och även västerländska alternativ. En middag kostar från 30 kr. Passa på att prova några av Guilins traditionella rätter, till exempel Guilin Mifen (risnudlar med tillbehör) som kostar några kronor per skål.

Göra & uppleva

Att åka båt längs Lijiang River och titta på den fantastiska naturen är en upplevelse. Men här finns flera sevärdheter för naturälskaren.

Tre bra tips: Kalkstensgrottan Red Flute, fem kilometer utanför Guilin, är en häftig upplevelse med fantastiska formationer. Inträde: 48 yuan (60 kr).

Berget Elephant Trunk Hill har formen av en elefantsnabel, som toppas av en staty från Mingdynastin. Inträde: 20 yuan (25 kr).

De 700 år gamla risfälten Longji Terraces cirka två timmar med bil utanför Guilin är en häftig upplevelse. För 240 yuan (300 kr) kan du åka på en guidad tur och se terasserna, träffa folket som bor här och äta lunch.

Shoppa

Eftersom du antagligen åker hit som en avstickare från någon av Kinas storstäder står sig inte Guilins shopping i konkurrensen – såvida du inte gillar klassiska souvenirer som sjalar och träskulpturer. Däremot kan du fynda te i stora mängder.

Ladda ner en plusguide!

(se sidan 96)