Shoppa loss i Shanghai

Spara in hela resan när du köper ny garderob

1 av 5 | Foto: ANDERS PIHL
Kläderna är billigare än på Ullared!
RESA

Shanghai är en av Asiens mest fascinerande metropoler med svårslagen shopping, fantastisk mat och takterrassbarer halvvägs till himlen.

Boka snabbt så hinner du se världsutställningen också.

Shanghai är en stad i ilsnabb förändring. Man kan nästan känna hur denna stad växer under fötterna när man går på gatan. Överallt byggs det, bakom ens rygg skjuter nya skyskrapor i höjden lika fort som trender skiftar i det moderna Kinas finansiella och kulturella centrum.

Shanghai har redan innan ett av världens mest imponerande stadslandskap vars blandning av retrosnygga fasader från 30-talet och fantasifulla höghus från framtiden påminner om Gotham City och ren science fiction. Ett visuellt avtryck av stadens speciella atmosfär.

Fotbad i baren

– Det är spännande att vara här nu, säger Mats Johansson, svensk som bott sex år i Shanghai. Staden är verkligen inne i ett expansivt skede. Folk pratar ofta om att allt är möjligt och sällan om att något är omöjligt.

För resenären har det aldrig varit bättre läge att besöka Shanghai. Stadens optimistiska nu-känsla sprider en energifylld vitalitet. Det märks inte minst i French Concession, den vidsträckta stadsdel med främst äldre bebyggelse som begåvas med allt fler små boutiquer, chica restauranger och designbarer.

Shanghais kosmopolitiska nattliv får ständigt bränsle av de 75000 utlänningar som bor här.

Ett aktuellt exempel är att Hyatt nu öppnar sin sköna takterrassbar med fotbad redan på eftermiddagen, vilket innebär att stans kanske bästa utsikt kan avnjutas i solnedgången med bra musik och festglada människor.

Pruta hårt

Shoppingen i Shanghai är med rätta omtalad. Kläder, skor, glasögon, lädervaror och mycket annat säljs till priser som är svåra att bräcka. Följer man tumreglerna, att titta noga på kvaliteten och pruta hårt, kan man spara många tusenlappar här. (Se jämförelsen nedan.)

Dock ska man inte räkna med att fynda på Shanghais glittriga gallerior. Där ligger priserna i nivå med Sveriges, tack vare Kinas allt rikare övre medelklass. Istället bör man söka sig till stadens många inomhusmarknader, där hundratals småbutiker säljer ett brett urval av billiga omärkta produkter och märkeskopior.

Världsutställningen

Ännu en anledning till åka till Shanghai just nu är årets spektakulära världsutställning. Ett evenemang som bara OS och fotbolls-VM slår i storlek.

Här väntar kilometervis av häpnadsväckande byggnader, som Kinas upp- och nervända pyramid, Storbritanniens ”hårboll” och mycket annat. Möjligheten att smaka mat från hela världen är i sig en attraktion. Var dock beredd på att köa om du vill in i paviljongerna. Bästa tid är sen kväll.

Shanghai rusar vidare i sin egen takt. Det säljs 1000 bilar varje dag här och uppgången i bostadspriser förra året låg på närmast ofattbara 64%.

– Det måste vara väldigt roligt att vara arkitekt i den här staden, säger Mats Johansson när vi går i jätteparken Peoples Park omgivna av en skog märkliga skyskrapor.

I coola framtidsstaden Shanghai är det hursomhelst roligt att vara besökare.

FAKTA

/Shanghai

Åka hit: Snabbaste vägen är med Finnair, som flyger dagligen till Shanghai. Restid från Stockholm 12-13 timmar inklusive byte i Helsingfors. Priser från cirka 8000 kr.

Air China via Peking och Aeroflot via Moskva är andra bra alternativ.

Befolkning: 19 miljoner

Övrigt: Visum krävs (ca 250 kr), kontakta Kinas ambassadens visumavdelning.

Världsutställningen i Shanghai

192 nationer ställer ut på World Expo 2010 i Shanghai på temat Better City, Better life. Utställningen pågår mellan 1 maj och 31 oktober.

Biljettpris: 170 kr heldag, 100 kr halvdag.

Beräknat antal besökare är 68 miljoner, eller drygt 400 000 per dygn.

Utställningsområdet ligger mitt i staden och alla transporter inom området är gratis.

Läs mer:

http://en.expo2010.cn/

Ladda ner resguide!

Ladda ner resguiden till Shanghai