Vandra i magiska Kina

Följ med upp till toppen av det heliga berget Emei

Aftonbladets Nils Paulsson tar en paus vid ett av många kloster på väg upp för det heliga berget Emei.
RESA

Mytomspunnet och främmande. Men magiskt och inbjudande. Det nya Kina bjuder på såväl häftig storstad som meditativa bergsvandringar.

Aftonbladet Söndags Nils Paulsson valde det senare – och fick en nära livet-upplevelse på köpet.

Solen stiger över de tibetanska bergen och får klostret att vakna. I huset bredvid vårt börjar munkarna morgonmässan medan vi vandrar ner till matsalen för risvällingsfrukost.

Vi är i sydvästra Kina och har slagit nattläger i det buddhistiska klostret Wanniansi på vår väg upp för det heliga berget Emei.

3099 meter över havet

Varje dag året om vallfärdar tusentals kineser hit för att be framför den gigantiska buddhastatyn som väntar längst upp på toppen, 3099 meter över havet. Dit ska vi också, så frukosten avklarar vi snabbt.

– Nihau! hälsar en ung kinesiska och fnissar när vi passerat på stigen.

Även idag väcker vår vandring uppmärksamhet och då och då blir vi fotade tillsammans med leende tonåringar i pandafrisyrer.

– Big nose! Tall!! hörs fnittret när vi gått vidare.

Ja, vi är ljushåriga européer, långt hemifrån.

Storslagen natur

En klar dag på Emeiberget går det att se ända in i Tibet, och längs bergssluttningarna däremellan sägs teet ha sitt ursprung i världen. I takt med att fler och fler reser till Kinas storstäder Peking och Shanghai byggs en bild upp av ett paradis för billig shopping – och ett drömland för svenska företag.

Men fortfarande är många guldkorn rätt så okända. Naturupplevelserna i Sichuan-provinsen, båtturer i de magiska sockertoppsbergen i Guilin och vandringar Gula bergen sydväst om Shanghai erbjuder ­alla något utöver det vanliga.

Ensamma på toppen

06.00 nästa morgon når vi toppen av Emei. Uppe i molnen är sikten i stort sett obefintlig när vi går de sista stegen upp – helt ensamma.

Då uppenbarar den sig – den enorma och gyllene buddhan Samantabhadra. Med en stolt känsla i trött kropp tar vi ett djupt andetag och får en fläkt av heligheten.

I dag ser vi inte bort till Tibet, men kanske lite klarare inåt.

FAKTA

Snabbkoll/Kina

Land: Kina.

Valuta: Yuan (100 SEK = ca 104 RMB).

Språk: Mandarin.

Tidskillnad, Chengdu: + 7 timmar (+ 6 under vår sommartid).

Bästa tid: April–maj eller september-oktober. Under sommaren är det för varmt.
 

Åka hit

Flyg till Chengdu, antingen via Peking med Air China eller via Amsterdam med KLM. Prisexempel: 6154 kronor i mitten av maj.

Sök flyg och hotell på Destination.se

3 x Chengdu

Tibetanska kvarteren

Åker du till Emei ska du unna dig några dagar i Chengdu, staden som just nu är aktuell som Volvos nya fäste i Kina. Mysigast är att ta in i den sydvästra delen av stadskärnan och bo mitt i en smältdegel av kulturer.

Köp några dumplings på gatan och hälsa på tibetanerna som ofta gjort sin enda långresa hit till Kinas port mot Tibet.

På kvällen tar du en kort promenad till nyrestaurerade Jinli-gatan och minglar bland röda lyktor och mysiga restauranger. Prisvärt hotell är Kangding hotell (Wuhuoci heng street 2) eller det lite enklare Holly’s hostel (Wuhuoci street 246), som också ordnar resor ut till Emeiberget.

Pandaparken

Gammal som ung, alla bör ta en tur till Pandaparken i stadens utkant. Här finns ett av världens främsta centra för forskning och uppfödning av de svartvita nallebjörnarna och om du betalar lite extra kan du till och med få hålla en liten pandaunge i din famn.

Några timmar upp i bergen ligger också Wolong-reservatet där ett 70-tal pandor lever på ett område stort som halva Gotland.

www.panda.org.cn

Se panda-klipp! Se filmklipp på den bambuätande pandan från parken i Chengdu.

facebook.com/aftonbladet.sondag
 

Tehus

På var och varannan tvärgata finns små tehus att vila i. Slå dig ner och snart dyker det upp en liten farbror med en termos grönt te för 10 kronor.

På tehusen samlas familjer och kompisgäng för lite samvaro på eftermiddagen. Lite kortspel, kanske mahjong eller bara lite lugn och ro. En kinesisk siesta helt enkelt.
 

3 x fler vandringar

Gula Bergen

En resa till Shanghai kan lätt kombineras med en tredagarstur till Gula bergen i Huangshan, cirka 50 mil sydväst om Shanghai. De toppiga granitbergen, som 1990 blev världsarvslistat av Unesco, har avmålats ett otal gånger på grund av sina magiska vyer.

”Avatar”-bergen

Du kanske såg filmen på bio och blev tagen av miljöerna. Åk då till Zhangjiajie i Hunanprovinsen, sydöstra Kina och se bergen i verkligheten. Det sägs att det var här skaparen av filmen fann sin inspiration, och nu börjar trekkingresorna hit att poppa upp.

Långvandra på muren

En Pekingresa ska innehålla ett obligatoriskt besök på muren. Men varför inte göra en längre vandring längs det åttonde underverket.

Många reseföretag ordnar flerdagarsturer där du kommer bort från turisthoperna, passerar gömda floddalar och vajande majsfält. Sover gör ni i mindre byar på vägen.
 

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2011-04-17.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Nils Paulsson/text & foto