Problem för världens nya högsta byggnad

1 av 5 | Foto: Sky City
SKY CITY, CHANGSA, KINA ”Sky City” som skyskrapan ska heta kommer rymma lägenheter, skolor, sjukhus och mycket mer.
RESA

Budgeten är spräckt med råge och säkerheten ifrågasatt.

Men nu har man i alla fall börjat lägga grunden på det som ska bli världens högsta skyskrapa.

Den 838 meter höga Sky City ska inte bara bli högre än den nuvarande rekordskrapan Burj Khalifa i Dubai, den ska dessutom byggas på rekordtiden 90 dagar.

Byggföretaget Broad Sustainable Buildings meddelar att tornet, som blir den kinesiska staden Changsas främsta landmärke och nya attraktion, ska stå klart i april nästa år.

Enligt en ny kalkyl kommer kostnaderna att uppgå till cirka 10 miljarder kronor. Det är mer än en fördubbling av de 4,5 miljarder som byggnaden från början skulle kosta.

Säkerheten ifrågasatt

När grunden väl är lagd ska resten av bygget alltså upp på fyra månader, något som har väckt frågor om säkerheten. Cirka 30000 personer ska bo i skyskrapan, som dessutom ska hysa skolor och sjukhus.

Broad Sustainable Buildings fick stor uppmärksamhet 2012, då de byggde ett hus med trettio våningar på bara 15 dagar. Företaget är det första i världen att bygga skyskrapor med den här typen av färdiga byggmoduler, skriver Forbes, och jämför tekniken med att bygga med Lego.

Broad Sustainable Buildings hävdar att deras teknik både är billigare och mer miljövänlig.

Om nu bygget kommer upp som planerat återstår bara att se hur länge det kan titulera sig högst i världen. I både Saudiarabien och Azerbajdzjan har det tillkännagetts planer på skyskrapor som är över en kilometer höga.

ARTIKELN HANDLAR OM