Laos gyllene oas

I Luang Prabang belönas man om man stiger upp i ottan, för när det ljusnar och den skira morgondimman lättar över byn vid Mekongfloden uppenbarar sig en storslagen natur. Allra bäst upplevs detta på en av flodbåtarna.
RESA

Smeknamnet låter som en legend, men när du landat i Luang Prabang i norra Laos dröjer det inte länge innan du förstår varför.

Följ med fotografen Joakim Lloyd Raboff till ”Juvelen i Indokina” – den gyllene buddhans huvudstad.

Mekongfloden är Luang Prabangs livsnerv och livligt trafikerad av både enklare båtar och större handelsfartyg. Det kostar en liten slant att hyra en båt några timmar och priset gör man upp om direkt i hamnen.

Efter knappt två timmar med flyg från Bangkok landar jag i Luang Prabang, mitt i Gyllene triangeln. Den ståtliga byn kallas också för ”Juvelen i Indokina” och betyder bokstavligen den gyllene buddhans huvudstad.

Alldeles nedanför den lilla staden flyter majestätiska Mekongfloden sakta genom terrängen på väg söderut. En slöja av lågt flygande moln täcker landskapets mjuka bergstoppar.

Liksom Angkor Wat, Taj Mahal och Visby hör Luang Prabang till Unescos världsarvsskyddade platser. Och redan under inflygningen förstår jag varför. För här är vackert. Oerhört vackert.

Munkmat – en höjdpunkt

Första dagen stiger jag upp med den laotiska tuppen.

Klockan är halv sju på morgonen och det är ännu ganska mörkt. Ur en tjock dimma vandrar flera hundra buddhist-munkar mot mig.

Alldeles för lättklädd står jag och huttrar i morgonkylan. I min hand finns en liten enkel bastkorg fylld med kallt kladdigt ris.

Jag står här för att delta i den dagliga utdelningen av mat till munkarna – en av höjdpunkterna för morgonpigga besökare i Luang Prabang.

Korgen med ris som jag köpt av en gumma på gatan skall räcka till hela gänget. Men jag förstår inte hur det skall gå till.

En yngre och rejält påpälsad kvinna står bredvid mig. Hon verkar förstå mitt dilemma.

Med ett morgontrött leende visar hon mig hur lite av riset varje munk skall ha i sin skål. Det blir inte så många kokta korn till var och en. Men vi är många som lämnat sängvärmen för att dela ut allmosor. Munkarna lär inte gå hungriga i dag heller.

Guldig arkitektur

I nästan varje kvarter runt den gamla delen av Luang Prabang finns något att se. Gulddekorerade tempel, det gamla kungliga palatset och andra historiska bostadshus med varierad arkitektur är bara några av alla sevärdheter.

Mitt på dagen, när solen står högt och hettan bränner, råder siesta och staden står nästan öde. Men när värmen svalnat framåt eftermiddagen öppnar hundratals små försäljningsstånd. Så fort mörkret fallit över dalen blir huvudgatan snabbt upplyst av nattmarknadens färgglada sken. Här finns både tingeltangel och en hel del gediget hantverk: handmålade lampskärmar av rispapper, vackra sidensjalar, mängder med silversmide.

Mycket franskt

Att Laos en gång i tiden tillhörde Frankrikes kolonialvälde märks tydligt på arkitekturen i Luang Prabang.

Många av husen är uppförda i fransk kolonialstil och flera korsningar av fransk, laotisk och indokinesisk stil finns. Och det är bland annat dessa stilblandningar som gör Luang Prabang så unikt. För att påminna lite extra om den franska närvaron kan man dessutom köpa nygräddade baguetter vid i stort sett varje kafé och gatuservering. Här hittar du dessutom gott kaffe och många krogar har ett rikligt vinutbud vilket inte är helt vanligt i den här delen av Asien.

Medan man vandrar runt och insuper atmosfären möter man ofta leende och glada bybor. Unga som gamla verkar alla ha tid att slänga iväg ett litet ”Sabaidee!”, som betyder ungefär ”Hej! Hur mår du?”.

Luang Prabang är förhållandevis välmående – inte minst tack vare FN-organet Unescos bidrag till förbättrad infrastruktur och renoveringsprojekt.

En lugn oas

Turismen, som ökat sedan slutet av 1990-talet då landet öppnade sig för besökare, är ändå på en relativ låg nivå och kommer förhoppningsvis inte att öka okontrollerat.

För det är lugnet, de timida Luang Prabang-bornas gästvänlighet och alla storslagna sevärdheter som gör staden till en oas man vill återvända till.
Text och foto: Joakim Lloyd Raboff

FAKTA

Guide: Luang Prabang

För vem: Backpackers, familjer, par och pensionärer. Inget för festsugna, dock – det mesta i Luang Prabang stänger vid före midnatt.

Bästa tid: November–mars. Varma dagar (cirka +25) grader men med svala kvällar (15–20) och kalla nätter.

Åka hit & runt

På egen hand: Snabbast resväg är Stockholm–Bangkok med Thai eller SAS, och sedan vidare Bangkok–Luang Prabang med exempelvis Lao Airlines. Restid cirka 17 timmar. Sök flyg på: www.destination.se, www.laoairlines.com.

Med Bangkok Airways flygpass Discovery Air Pass kan du även kombinera Luang Prabang med flera andra städer i Thailand och Laos. Minst tre sträckor ingår. Sträckorna kostar 100 dollar (cirka 600 kr) utrikes och 60 dollar (cirka 360 kr) inrikes, www.bangkokair.com.

Ta sig runt på plats: Du når lätt hela Luang Prabang till fots. Cyklar finns att hyra lite överallt och tröttnar benen tar man en tuk-tuk.

Bo

Från nästan gratis till ett par tusenlappar per natt, beroende på standard.

Tre bra tips: La Résidence Phou Vao, lyx-spa-hotell med utsikt över bergen och staden. Rum från cirka 1 800 kr/natt. www.residencephouvao.com.

Muang Luang Hotel, mellanklasshotell med pool, tio minuter utanför centrum. Rum från cirka 350 kr/natt. www.laos-hotels.com.

En uppsjö av små guesthouses för 60–80 kr/natt finns också.

Äta & dricka

Generellt påminner det laotiska köket om både det thailändska och vietnamesiska. Starkt! Middag från 15–400 kr/person.

Göra & uppleva

Luang Prabang är liksom svept runt kullen Mount Phousi. Att gå till toppen tar 355 trappsteg och man får en vidunderlig utsikt därifrån.

På toppen av berget och längs dess sluttningar finns ett antal tempelruiner. Bästa tiden att besöka dem är tidig morgon eller sen eftermiddag.

Wat Xieng Thoang, ett av de största och mest dekorerade templen i Luang Prabang. Det är klätt med glasmosaik i alla tänkbara färger som beskriver Buddhas historia och lokala händelser.

Kuangsi waterfall, vackert vattenfall cirka 30 km från stan. Resan dit är spektakulär, med båt på Mekong-floden eller med taxi från Luang Prabang.

De flesta utflykter går att boka på hotell eller resebyråer i Luang Prabang.

Snabbfakta Laos

Världsdel: Asien.

Invånare: 16 000, varav cirka 1 000 munkar och lärlingar (6,2 miljoner i hela Laos).

Tidsskillnad: +5 timmar (+6 vintertid).

Valuta: 10 000 kip = cirka 7 kr.

Språk: Laotiska, engelska, franska. Laotiska påminner om den thailändska som talas i Isan-provinsen i nordöstra Thailand.

Visum: Ja, sök på Laos ambassad i Stockholm, 08-618 20 10.

Priskoll: 59% jämfört med Sverige.

Läs mer på nätet: www.visit-laos.com.

ARTIKELN HANDLAR OM