Aftonbladet
Dagens namn: Assar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Världens längsta strand väntar på besök

Svenska Stefan har hittat hem i Bangladesh

Världens längsta strand, 12 mil lång, finns i Bangladesh.

Men hit har varken vanliga turister eller backpackers hitat än.

- Kom, det är underbart här, säger Stefan Troberg, 45.

På stranden utanför Cox's Bazar har du gott om plats att breda ut dig på. På stranden utanför Cox's Bazar har du gott om plats att breda ut dig på. Foto: STEFAN TROBERG

Ett par gånger om året åker han till Cox's Bazar, nästan så långt söderut i landet som man kan komma, för att njuta av badortens speciella charm och oändliga stränder.

Annars bor han i hamnstaden Chittagong, där han försörjer sig på att importera medicinsk utrustning.

- Jag är väl en äventyrare, säger han.

Trivs jättebra

- Jag tycker om udda platser och att befinna mig bland vanligt folk. Jag har bott lite överallt, i Thailand och i Karibien, men ingenstans har jag trivts som här.

- Förmodligen är jag den enda europén här i Chittagong. Den handfull svenskar som finns i Bangladesh bor i huvudstaden Dhaka, 20 mil härifrån.

Varför ska man åka till Bangladesh?

- Framför allt för att det är så annorlunda, färgstarkt och intensivt - här bor mer folk per kvadratkilometer än i något annat land i världen.

Billigt turistland

- Men ändå är det vackert och vänligt. Överallt möts du med nyfikenhet. Dessutom är det mycket billigt. Men åk hit nu. När den nya motorvägen från Thailand till Indien är färdigbyggd kommer turismen i Bangladesh att explodera, säger Stefan Troberg.

Arne Norlin