Palatsets trappor – en tuff kamp

Fem bre tips i Lhasa, Tibet

Potalapalatset var en gång Dalai Lamas hem.
RESA

Fynda tibetanska mattor

Vid Barkhor-torget invid templet Yokhang finns det största utbudet. Men missa inte de mindre gatorna som leder fram till Barkhor. Här går det att fynda allt möjligt.

De berömda tibetanska mattorna har fått ett uppsving på nytt. Många av dessa mattor tillverkas i dag faktiskt av exil-tibetaner i norra Indien.

Se upp för saker i brons och tavlor och målningar – mycket är fejk. Längs den stora gatan East Beijing Road finns moderna butiker med märkeskläder.

Yakstek för 20 kr

På New Mandala Restaurant går det att sitta på taket med finfin utsikt mot templet Yokhang, Tibets äldsta större byggnad.

Pröva en yakstek och deras yakte, men här finns också mer västerländska maträtter. Och det är billigt. en yakstek (vår var lite seg) går att få för 20–30 kr.

Var: Bajiao Nán Jie 31.

www.travbuddy.com/New-Mandala-Restaurant-v306536

Roa dig i rikt utbud

Det finns faktiskt ett rätt rikt utbud. Nattklubbsgatan heter Duosenge Lu. Längs den ligger till exempel Sunshine City, Qunyiguang, Happy Garden och Black and White Prince.

Den mest berömda baren, särskilt bland backpackers, är Makye Ame (betyder vacker kvinna på tibetanska).

Var: 6 Lingkuo Dong Road, sydöstra hörnet av Barkhor (Makye Ame).

Bo bland backpackers

Yak Hotel ligger är ett inneställe inte bara för backpackers som ligger perfekt till geografiskt. Och det finns trevliga små krogar alldeles i närheten – Another Place och Ganglamedo (betyder snöflinga på tibetanska) är bara två. Hotellet är rent och mycket prisvärt. Frukosten kan man inta på taket med fantastisk utsikt bort mot bergen och, inte minst, Potalapalatset. Till Lhasas hjärta och templet Yokhang är det bara några minuters promenad.

Var: 100 East Beijing Road.

www.lhasahotel.com/yak

Tuff strapats i Potalapalatset

Spara detta till sist – Potalapalatset! 999 och ett halvt rum och en gång Dalai Lamas hem.

Varför spara till sist? Jo, det är fjorton våningar högt och det finns inga hissar. Så bra om du fram till detta oundvikliga besök hunnit anpassa dig till Lhasa-luften, 3650 meter över havet.

FAKTA

/Lhasa

Land: Tibet.

Folkmängd: 2,7 miljoner.

Tidsskillnad: +7 timmar.

Valuta: 1 yuan = 1,12 kr.

Åka hit: Flyg Stockholm–Lhasa (två byten på vägen) från 10980 kr, prisexempel i september på Destination.se

Stannar man i Kina på vägen gär från Chengdu två dagliga flighter och från Peking en. Från Golmud går det att åka buss. Från Nepal tar man buss eller flyg. Tåg 48 timmar Peking–Lhasa i liggvagn kostar cirka 800 kr.