Nu väntar Irak på ny invasion – av turister

”Kan bli stort om några år”

Foto: AP
Ishtar-porten, en av åtta portar som ledde in till Babylon. Hela Babylon har de senaste åren restaurerats med hjälp av pengar från USA.
RESA

700 nya hotell öppnas fram till 2014.

Nästa invasion av Irak väntas bli av turister.

2003 invaderades Irak av Usa. Störtandet av Saddamregimen och anarkin som uppstod i landet efteråt ledde till ett blodigt krig med självmordsbomber och terrorattentat och hundratusentals civila offer. Först i augusti i år lämnade de amerikanska trupperna landet.

Nu spås det krigshärjade landet bli ett hett resmål för turister. World Travel Market ligger bakom rapporten.

Nya flyglinjer och hotell

Sedan USAs invasion har tusentals miljoner kronor investerats i Iraks turistnäring. Lufthansa, Austrian Airlines och de två charterbolagen Air Olymic och Fly Swedish flyger redan till landet och 2014 väntas 700 nya hotell ha öppnats.

Bland all misär och politisk instabilitet döljer sig såväl ruinerna från det babyloniska riket och några av de heligaste platserna i Irak.

Rahim Babataheri, som driver resebyrån Everyday Travel säljer allt fler flygbiljetter till Irak.

– Främst är det landsmän och affärsmän som reser dit, men jag tror det kan bli ett stort turistresemål om några år när läget stabiliserats ytterligare, säger han.

Oroligt och dyrt

Bagdad är fortfarande instabilt, men läget i andra delar av landet, exempelvis Erbil och Suleimaniye, i norra Irak har stabiliserats. Men för att få dit fler turister behöver priserna sjunka.

– Just nu är hotellen fullbokade och väldigt dyra. Kanske till och med dyrare än London, säger Rahim Babataher.

Före Saddam Hussein startade krig mot Iran 1980 konkurrerade Irak ett lika populärt turistresemål som Japan, Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

Utrikesdepartementet avråder från "icke nödvändiga" resor till Irak. Undantaget är provinserna Dohuk, Erbil och Suleimaniye.

ARTIKELN HANDLAR OM