Inne i världens mest mystiska skrytbygge

Pyramid-hotellet i Nordkorea har inte kunnat öppna på 25 år

1 av 6 | Foto: AP
Ryugyong Hotel är 105 våningar högt och dominerar skyline i Pyongyang.
RESA

Den har kallats ”den sämsta byggnaden i mänsklighetens historia” och omgetts av stor mystik.

Nu har för första gången bilder läckt inifrån pyramidformade Ryugyong Hotel i Nordkoreas huvudstad Pyongyang – och det är ingen vacker syn.

Bygget av det 105 våningar höga hotellet påbörjades redan 1987 och det skulle ha öppnat sommaren 1989.

Men arbetet drog ut på tiden och 1992 – när pyramiden nått tänkta 330 meters höjd – avbröts hotellbygget helt på grund av problem med finansieringen.

Raderades från fotografier

I 16 år stod det helt övergivet. Det gick till och med så långt att myndigheterna, som tidigare gjort Pyongyangs största byggnad till frimärke, lät radera det från alla officiella fotografier och stadskartor.

Fiaskot har fått många att skratta och magasinet Esquire gick så långt att man utnämnde Ryugyong Hotel till ”den sämsta byggnaden i mänsklighetens historia”.

För fyra år sedan återupptogs till slut bygget med hjälp av ett egyptiskt företag. Siktet var då inställt på att hotellet skulle öppnas den 15 april i år.

Sknar helt inredning

Men nu avslöjar nya bilder att knappt något är klart bakom den imponerande fasaden. En kinesisk researrangör – Koryo Tours med huvudkontor i Peking – har fått komma in i Ryugyong Hotel och se sig omkring.

Bilderna visar bland annat att den tänkta lobbyn fortfarande närmast liknar ett trist parkeringsgarage med sina råa betongytor. Rör, kablar och inredning saknas helt.

Myndigheterna hoppas ändå att hotellet kan öppnas inom tre år. Om det då får de 3000 rum och fem roterande restauranger som ingick i de ursprungliga planerna är oklart.