Guide/Sri Lanka

1 av 2 | Foto: DANIEL OHLSSON
RESA

Världsdel: Asien.

Folkmängd: 20,2 miljoner, varav 660 000 i huvudstaden Colombo.

Tidsskillnad: +4,5 timmar.

Språk: Främst singalesiska (engelska fungerar ofta bra).

Valuta: 100 lankesiska rupier (LKR) = 5,92 kr.

Visum: Krävs ej för mindre än 30 dagar.

Vaccinationer:

www.vaccinationsguiden.se

Läs mer:

www.srilankatourism.org

Före resan

Därför: Vacker natur, goda möjligheter att få uppleva vilda djur i nationalparker, stränder som inte är ”överbefolkade” och en rik kulturskatt i ett multireligiöst land.

Bästa tid: November–april.

För vem: För resvana äventyrare och ”upptäckande” barnfamiljer som inte är rädda för transporter som tar lite tid. Men även för solbadare och klassiska charterresenärer som söker ett mer spännande alternativ till Thailand eller Egypten. Och för Indienvänner som inte orkar med visumkraven.

Åka hit & runt

Nästa vinter ”exploderar” chartern. Men planen är för små för nonstopflyg, vilket innebär att resan nuddar 12 timmar. Dessutom tar vägtransporter tid på Sri Lanka, flera charterresmål betyder uppemot tre timmars busstransfer från flygplatsen.

Charter: I vinter startar Ving, Fritidsresor och Apollo resor till en rad orter på sydvästkusten. Prisexempel: Apollo, 2 veckor i Hikkaduwa, hotell Amaya Reef (3 stjärnor): 9 700 kr/person.

Ta sig runt på plats: ... kan vara ett litet helvete. Trafiken (vänstertrafik) är ett stort problem i Sri Lanka, även bristen på höghastighetsvägar. Räkna med att kartbilden är missvisande. Det tar alltid längre tid än du tror att nå resmålet. Ett smart sätt är att hyra taxi med egen chaufför för utflykter (heldag kostar cirka 500–600 kr). Tuktuk är billigast, med priser på runt 25 kr för en normaltur.

Bo

Sri Lankas hotell håller inte thailändsk klass. Men för kräsna blir det helt okej när priserna passerar 800 kr/natt. Mysiga alternativ är så kallade guesthouses, mindre, privata pensionat, som finns lite här och där i byarna längs ”charterkusten”.

Budget: Banana garden hotel (Unawatuna). Vid charterkustens bästa strand ligger det här budgethotellet. Med lite fantasi kanske det kan gå som designhotell. Myggnät ingår och här finns både frukost, lunch och middag. Dubbelrum för 350 kr/natten.

Fler mindre hotell:

www.lanka-houses.com/

Mellan: Lighthouse Hotel & spa (Galle). Vingresors kustpärla ligger vackert vid vattnet i trevliga Galle. Som namnet antyder tidigare fyr, men av den ser man inte mycket. Hotellets restaurang har magnifik utsikt ut mot Indiska oceanen. Dubbelrum en vecka för 1 194 kr/natt.

www.jetwinghotels.com/jetwinglighthouse/

Lyx: Taj Exotica (Bentota). 4-stjärnigt (5 hävdar de själva) paradhotell vid stranden. Inhyser en av landets lyxigaste spaanläggningar och en högklassig restaurang. Stort, tio minuters promenad från den långa genomfartsleden. Dubbelrum en vecka i november för 1 419 kr/natt.

www.tajhotels.com

Ute sent

Nja, Sri Lanka är inget partymecka. Det är främst i huvudstaden Colombo det är drag. Svenskar som åtminstone vill ha lite röj väljer Hikkaduwa, charterkustens lilla festnäste. Gillar du sena middagar? Se upp, på de flesta ställena börjar gästerna försvinna redan vid 22-snåret – sedan är det nästan bara hotellbarer kvar.

Shoppa

Sri Lanka har mer intressant shopping än man kanske först anar. Kryddor (kanelen härifrån håller världsklass), ädelstenar, tyger, läder, hantverk ... och te förstås. Det säljs överallt, men roligast (och dyrast) är det att köpa på ett riktigt teplantage. Då kan man också få uppleva hela processen. Den som däremot söker stora stråk med trendiga modekvarter får mellanlanda på hemvägen.

FAKTA

Maten

Testa hattformade crepes

Kvaliteten på råvarorna, den fantasifulla snabbmaten och priserna gör Sri Lanka till ett bra matland för oss svenskar.

Gillar du indiskt har du absolut kommit rätt – Sri Lankas mat påminner om den stora grannens – men inspirationen hämtas mest från norra Indien. Vid kusten, där chartern håller till, dominerar fisk och skaldjur. Men bra råvaror kostar. På restaurang Amal i Bentota slutar till exempel hummerkalaset på 600 kronor för två inklusive vin.

Men det går också att snålnjuta i Sri Lanka. Bland lankesernas egna favoriter finns en rad spännande street food-alternativ, de flesta innehållande kokosmjölk. Som den blinieliknande rottin, ett slags tjock kokosmjölkskaka för en dryg femma.

Eller hoppers, de lankesiska crepesen som tillreds i en rundbottnad thachchiya-panna och därför får formen av en hatt. Ett par stycken, fyllda med stark chiliröra, duger gott som lunch och kostar inte mer än 20 kronor.

Kulturen

Kolla in Buddhas heliga hörntand

Sri Lanka är ett multireligiöst land, men Buddha är ständigt närvarande – och det finns ett antal imponerande tempel att pricka av för den kulturintresserade.

I den trevliga staden Kandy (landets näst största) finns templet med Buddhas heliga tand – enligt legenden togs en hörntand från Buddhas kremerade kropp och placerades här som hyllning. Templet är en imponerande byggnad, och lika imponerande är grottemplet i Dambulla (från 100-talet!). Det finns med på Unescos världsarvslista och grottkomplexet, som bara nås efter en lång promenad (snarare halv klättring), närmast häpnar.

Därinne i grottorna finns 2 100 kvadratmeter väggmålningar, över 150 Buddhastatyer varav ett antal gigantiska liggande Buddhafigurer. Hur de kommit upp dit är inget annat än en gåta.

Lika häftig är utsikten från templet – den sträcker sig ända till Sigiriyaberget två mil bort.

Stränderna

Solnedgång med utsikt

Utsikten kan i alla fall ­inte vara bättre. Den leder rakt ut mot horisontens ingenting och här bjuds en solnedgång som nästan svider i skinnet.

Sydvästkustens stränder, det blir de som ­möter charterturisten, är annars ofta smala och ganska ­diskreta.

Hotellkomplexen är oftast gömda en bit in i bakom ett större parkområde. Det ger lugn och harmoni åt stränderna. Det är sällan trångt – och det känns äkta att sola bredvid fiskare som drar upp sina nät på förmiddagen.

Bortsett från stränderna kring Negombo uppe vid ­Colombo är det nästan öde under större delen av dagen.

Det som drar ner betyget är vattnet, som alltför ofta är alltför yvigt för att göra strandlivet perfekt. Tidvattnets strömmar och emellanåt höga vågor gör att en vanlig dag oftare landar i poolen med ett eller annat dopp på stranden.

Stränderna blir finare ju längre söderut man kommer. Och det är ingen överraskning att vi träffar flest unga backpackers i Unawatuna – det är den softaste stranden, men också den mest barnvänliga eftersom ett rev begränsar det livliga vattnet.

Naturen

Som att åka i en tavla

Bussen har färdats i timmar men utsikten utanför fönstret är densamma. Prydligt garnerar Sri Lankas gröna guld de vidsträckta terrasserna längs kullarna. Överallt ser vi dessa makalösa teodlingar. Bilden störs endast då och då av en grupp tamilska, kvinnliga teplockare. För den bisarra dagslönen 27 kronor plockar de blad som via en snillrik kemisk process till sist hamnar i tekoppar världen runt.

Det är svårt att inte stanna överallt och fotografera, det känns som att åka runt i en nymålad tavla.

Sri Lanka hämtar mycket kraft från naturen. Det makalösa berget Sigiriya (Lejonets berg) är ett av landets största turistattraktioner. Bara 180 meter högt, men ruinerna efter ett palats som hörde till Sri Lankas gamla ­huvudstad har bidragit till att platsen finns med på Unescos världsarvslista.

En annan höjdare är utsiktstoppen Adams Peak. 6?800 trappsteg upp. Utmaningen tar två och en halv timme men belönas med en sanslös utsikt.

För att vara ett relativt litet land (en åttondel av Sverige) lyckas Sri lanka vara självförsörjande i många avseenden – och många exportprodukter hämtas just från naturen. Förutom te exporteras kaffe, gummi – och kokosnötter. En lång rad välkända kryddväxter har djupa rötter i landet.

En liten poäng: när lyxkrogen Edsbacka krog i Sollentuna utanför Stockholm summerade över 20 år av högklassig restaurangkonst skulle en avslutningsmeny komponeras.

Som dessert serverades en mandelkaka, toppad med sorbet och spetsad med kanel från Sri Lanka.

Djuren och utflykterna

Se elefanterna ta dagens bad

Det här är Sri Lankas främsta vapen ­inför nästa svenska chartervåg. Närheten till vilda djur är kittlande – och ibland inte långt efter Afrika. Ena kvällen varnar hotellpersonalen för vilda elefanter på vägen, nästa dag kan inte London­tjejen Diggy Hicks, 26, bestämma sig för vad som varit häftigast på resan: att hon och pojkvännen Sander lyckats se en leopard i Yalas nationalpark eller att de upptäckt åtta blåvalar utanför kusten bredvid.

– Men höjdaren var nog ändå när jag simmade på pussavstånd från en jättesköldpadda vid Hikkaduwa. Det var ”amazing”, berättar Diggy.

Så där låter det, hela tiden. Sri Lankas natur och djurliv pockar ständigt på uppmärksamheten och jag har till sist fattat poängen med naturfotografen Jan Lindbladhs fascination för landet.

Vid ett möte med Jan Lindblad 1986 menade han att bästa sättet att uppleva Sri Lanka var att gå två mil in i djungeln med ett tält och stanna där i två månader.

– Gör det, sa han. Du ångrar dig inte.

Nu, snart 25 år senare, börjar jag förstå vad jag missat.

Men vi fegar förstås ur den här gången också – och nöjer oss med ett besök vid Pinnawelas elefanthem. Det känns i och för sig också som en ynnest. Vi får se 75 elefanter komma vandrande ner till en sjö för dagens bad. En mäktig syn som i mitt huvud ackompanjeras av musiken från Djungelboken.

Fotnot. Nationalparken Yala nås på runt tre timmar från charterorterna längst i syd. Den bör kombineras med övernattning. Jan Lindblads expeditioner höll oftast till i Wilpattu nationalpark i norra Sri Lanka. Den har i dagarna återöppnats efter kriget, men det råder fortfarande campingförbud där.