Tillbaka på charterkartan

Nu gör Sri Lanka comeback - Efter tsunami och krig

1 av 12 | Foto: DANIEL OHLSSON (samtliga bilder i bildspelet)
Vackra vyer möter dig lite överallt på Sri Lanka.
RESA

I vinter blir Sri Lanka ett kärt återseende för många.

Resan dit kan vara en utmaning.

Men antar du den kan du bada i Indiska oceanen en dag, bestiga världens heligaste klippa nästa och dag tre stå öga mot öga med en leopard.

Uppemot 35 000 dog i tsunamin – sedan följde fem års inbördeskrig.

Men nu reser sig det droppformade öriket Sri Lanka så sakteliga igen, den tidigare rika nationen hoppas på nya turistströmmer efter ett drygt års fred.

I vinter kommer svenskarna tillbaka, om än i en ganska blygsam skala. De tre stora charterbolagen flyger ner 4500 i gemensamma plan under comeback-säsongen.

4 500. Då förstår ni, detta är inget nytt Thailand, även om det faktiskt rör sig om det solresmål som tillsammans med Gambia en gång var först ut för svenskar som vill lapa sol utanför Europa.

Fullt av utmaningar

Sri Lanka är på många sätt en utmaning.

En utmaning för den som hellre trotsar strömmar och livligt vatten längs stränderna än bara plaskar i poolen.

En utmaning för den som vill ge sig i kast med de 5 200 stegen upp till toppen av den heliga klippan Adam´s Peak.

Och inte minst, en utmaning för den som vågar åka hyrbil, buss, taxi eller tuk-tuk i landet.

Det är nämligen direkt livsfarligt och tar ofta mycket längre tid än man kan ana vid en titt på kartan. Utflykten som planerades till några timmar blir lätt en heldag.

– Hahaha, det är farligt att köra bil här i Sri Lanka, skrattar vår inhyrda guide och chaufför Ajiba när vi försöker avverka delar av västkusten under en dag i solen.

Som i en actionfilm

Han är van, han är orädd och grym på att parera möten med bussar som gör vår bilresa till något som närmast liknar en biljakt i en actionrulle.

Men när dagen är slut, pulsen lagt sig och vi sitter och sippar på en lankesisk Lion-öl på uteserveringen i Bentota känner vi: är det inte utmaningarna, stora som små, som gör själva upplevelsen av en resa?

Vi lovar, Sri Lanka är värt varenda en av dem.

FAKTA

Guide/Sri Lanka

Världsdel: Asien.

Folkmängd: 20,2 miljoner, varav 660000 i Colombo.

Tidsskillnad: +4,5 timmar.

Språk: Främst singalesiska (engelska fungerar ofta bra).

Valuta: 100 lankesiska rupier (LKR) = cirka 5,50 kr.

Visum: Krävs ej för mindre än 30 dagar.

Vaccinationer:

www.vaccinationsguiden.se

Läs mer på nätet:

www.srilankatourism.org

Åka hit & runt

Lång tid att komma fram – både med flyg och på vägen när man väl är på plats. Charterplanen är för små för nonstopflyg, resan nuddar 12 timmar. Dessutom tar transferbussandet tid, uppemot tre timmar till Galle, Hikkaduwa och Unawatuna.

Charter: Ving, Fritidsresor och Apollo flyger till sydvästkusten – från Negombo i norr till Unawatuna i syd. Aktuella lägstapriser i listan här intill.

På egen hand: reguljärflyg kräver mellanlandning på vägen, priser från knappt 7000 kr t/r. Sök och jämför flygpriser på Destination.se

Ta sig runt på plats: ingen lek. Trafiken (vänstertrafik) är ett stort problem i Sri Lanka. Lita inte på kartan, resan tar alltid längre tid än du tror.

Hyra en taxi med chaufför för utflykter (heldag kostar 500–600 kr). Tuk-tuk är billigast (25 kr för en normaltur).

Bo

Hotellen håller inte thailändsk klass. Men när priserna passerat 800 kr/natt är standarden bra. Ett mysigt alternativ: prova ett guesthouse, ett litet privat pensionat med några få rum. Okej standard från 350 kr/natten.

Fyra tips till kolonialnostalgikern:

Galle Face Hotel i

Colombo.

www.gallefacehotel.com

Mount Lavinia Hotel söder om huvudstaden.

http://mountlaviniahotel.com

Grand Hotel i Nuwara Eliya.

www.tangerinehotels.com

Closenberg Hotel i Galle.

www.closenburghotel.com

Äta & dricka

Låga priser, starka kryddor med sydindisk touch. Fisk, skaldjur och curry dominerar. I bakverken används kokosmjölk. Testa en rotti, ett slags kokosmjölkkaka – för en femma.

Sola & bada

Stränderna vid charterkusten är okej men inga paradis. Nära Colombo (i till exempel Negombo) är inte vattnet så fräscht alla dagar. Rent allmänt är stränderna bättre söderut, som i Hikkaduwa och Onawatuna. De allra bästa finns dock i det militariserade området i nordost, som inte är tillgängligt för turister ännu.

Ute sent

Nattsuddare bör nog ta sig till Colombo. Mest röj finns annars i det lilla blygsamma partyhålet Hikkaduwa.

Gillar du sena middagar? Se upp, restaurangerna brukar tömmas redan vid 22-snåret, därefter är det hotellbaren som gäller.

Göra & uppleva

Ett nästan gränslöst utbud. Templet med Buddhas hörntand (Kandy), det unika grottemplet (Dambulla), den heliga klippan Adam´s Peak. Extremt rik kultur och templen är värda en egen safari.

Annars är det inte fel med en riktig. Goda möjligheter att se leopard i Yala nationalpark, eller blåval utanför sydöstkusten – och vem vill inte dyka med en havssköldpadda eller besöka en elefantpark?

Shoppa

Sri Lanka har mer intressant shopping än man kanske först anar. Kryddor (kanelen håller världsklass), ädelstenar, tyger, läder, hantverk ... och te förstås. Te säljs överallt, men roligast (och dyrast) är det att köpa på ett riktigt teplantage. Då kan man också få uppleva hela processen.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

ARTIKELN HANDLAR OM