Smaka på Korea

Bulgogi och bibimbap. Och så förstås bläckfisk - populär streetfood

RESA

B som i bulgogi och bibimbap. Och som i bläckfisk – Sydkoreas populära streetfood.

Fotografen Andrea Björsell har kilat runt bland stånden på fiskmarknaden i Seoul och kollat in dagens lunchmusslor på gatan.

Häng med. På köpet får du lära dig att laga en nationalrätt.

Bulgogi, bibimbap och gochoo jiang. Nej, det är inte minstingens första ord – det är koreansk husmanskost. Men maträtternas tungvrickande namn har ofta en enkel betydelse. Som bibimbap, som betyder ”mat man blandar”.

– Det här är koreansk husmanskost, säger Byung-Soon Lim von Bergen.

Hennes mamma startade Sveriges första koreanska restaurang, Arirang, redan 1975. Och den finns fortfarande kvar, nu med två restauranger i Stockholm. Den kanske viktigaste ingrediensen i kore-ansk mat är kimchi, den syrade kålen som blandas med stark röd chilipeppar och får ligga till sig i cirka två veckor. Minst lika viktig som kimchin är den heta såsen gochoo jiang, gjord på soltorkade chilifrukter som fått jäsa.

– När koreaner äter middag ska det vara mängder med skålar på bordet, säger Byung-Soon.

Bulgogi

(4 personer)

•?0,8 kg nötkött (innanlår eller entrecôte)

•?4 dl rundkornigt ris

•?1 huvud grönsallad

•?0,3 dl lätt sesamolja

•?1 dl koreansk soja

•?3 st gula lökar

•?1,5 st purjolök

•?2,5 msk socker, eller fruktsocker

•?svartpeppar

•?3 st vitlöksklyftor, pressade

•?Gochoo jiang-sås (lagrad chili-pasta, finns på asiatiska butiker)

Gör så här:

1. Skär köttet i tunna skivor. Ta bort allt synligt fett.

2. Finhacka 2 msk gul lök och en halv purjolök. Blanda ihop det hackade med sesamolja, soja, vitlök, socker och svartpeppar. Detta blir marinaden. Låt köttet marinera i 30 min till 1 timme (kan även ligga längre).

3. Skär 2 st gula lökar och en purjolök i tunna skivor. Koka riset. Stek köttet tillsammans med lök och purjolök på hög värme. Eftersom det är så tunt skivat går det på någon minut.

4. När det är dags att äta tar man ett salladsblad, lägger på ris, kött och grönsaker och gärna lite gochoo jiang-sås) . Man rullar ihop salladsbladet till ett paket.

ARTIKELN HANDLAR OM