Toalettrestaurangen är inget för känsliga

Guide till sju dassiga resmål jorden runt

Foto: AP
Toilet restaurant i Taipei har en minst sagt originell stil.
RESA

19 november är en riktig skitdag. ”World toilet day” för att vara exakt.

RESA firar med att tipsa om sju resmål för nödiga.

Vad sägs om att gå på toa medan du äter bajsformad glass?

Europas högst belägna

Var: Mont Blanc, Alperna.

Nu finns det till och med toaletter uppe på Mont Blanc, vars topp når 4807 meter över havet. Så bergsklättrarna, det är ju runt 30 000 personer som tar sig upp till toppen vare år, kan vara lugna. Nu slipper de att utföra sina behov bakom en snösamling eller bakom en sten.

De nya toaletterna är specialbyggda för att klara av kyla och torrt klimat. När de måste tömmas sker det med hjälp av en helikopter. De har kostat runt 145000 euro – närmare 1,5 miljoner kronor – att utveckla och installera. Men med tanke på antalet som bestiger berget varje år förväntas det att vara en god investering.

För opera-älskaren

Var: T-banestation Oper, Wien

Här spolas inte Mozart minsann. Så om du blir nödig i centrala Wien, pinna ner vid tunnelbanestationen Oper och följ den gula skylten "Opera toilet". Betala ett mynt i entré och kliv in i en toalett med diskret belysning och musik som strömmar ut ur högtalarna på lagom volym.

Båsen är märkta "Loge” och här uträttar du dina behov till tonerna av en klassisk Mozart-konsert.

Modern Toilet Restaurant

Var: Taipei, Taiwan .

Att gå på toa och käka samtigt är en udda kombination. Men i den taiwanesiska huvudstaden har Modern Toilet-restaurangerna struntat i normer och traditioner.

Bäst i USA, enligt en omröstning.

Restaurangen är inget för känsliga. Den som kommer hit får sitta och äta på toalettskålar (med locket nere). Rätterna som serveras är också i en klass för sig, till exempel bajsformad glass serverad på toalettformat porslin.

Tro det eller ej. Konceptet gillas och restaurangen är populärn både bland lokalbefolkning och turister.

www.moderntoilet.com

Amerikas finaste

Var: The Fountain on Locust, St Louis

I USA röstades nyligen landets bästa toalett fram. Vinnaren finns på restaurangen The Fountain on Locust i St Louis. Toaletten går i vintage-stil, med handmålade väggmålningar, speciella speglar och utsmyckad med blommor.

www.bestrestroom.com/us/Hall_of_Fame/2010/fountain.asp

Världens största?

Var: Chongqing, Kina.

2008 byggdes kanske världes största toalett i Chongqing i Kina. Den har plats för 2000 männiksor – som alltså kan gå på dass samtidigt.

Megamuggen är byggd på en kulle och toaletten är så stor att den nästan täcker halva kullen. Här finns det toaletter för alla smaker. För kärleksparet, för barn eller till exempel för de som älskar konstiga dekorationer.

www.chinese-tools.com/china/crazy/2008-02-04-largest-toilet.html

Magnifik utsikt

Var: Ateljee bar, Helsingfors.

Vad kan inte vara bättre än att njuta av en underbar utsikt medan man är på toa? På Ateljee bar på Sokos Hotel Torni i Helsingfors är det möjligt. 14:e våningen är det som gäller för det svindlande höga dassbesöket.

www.sokoshotels.fi/se

Toalettmuseet

Var: New Delhi, Indien .

Har du inte fått nog av muggar är det bara att dra till Indien. Nej, vi menar inte för att bli magsjuk och tillbringa semestern på toa – även om den risken är rätt stor enligt statistiken – utan för att besöka ett museum bara om toaletter, The Sulabh Internatinal Museum of Toilets.

Där visas massa toaletter från olika tidsepoker och delar av världen. Det udda museet kan skryta med en ovanlig samling av föremål, bilder och fakta som visar den historiska toalettutvecklingen ända sedan 2.500 före kristus.

www.sulabhtoiletmuseum.org

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

ARTIKELN HANDLAR OM