Chockhöjda priser på visum till Thailand

– du slipper femdubblingen om du ansöker redan nu

Foto: MARIA ÖSTLIN
Turister som bara har tänkt sig ett par veckor på stranden i Patong berörs inte av höjningen – men det gör de som vill stanna i landet mer än 30 dagar i följd. Både själva visumen och avgiften för att få dem förlängda höjs kraftigt den 27 augusti.
RESA

Har du tänkt tillbringa vintern i Thailand?

Skynda dig att söka visum.

Om två veckor höjs alla visumavgifter kraftigt – i vissa fall femdubblas de.

För vanliga svenska charterturister medför de nya reglerna inga förändringar. Svenska medborgare som stannar upp till 30 dagar i Thailand får, precis som tidigare, ett kostnadsfritt visum instämplat i passet på ankomstflygplatsen.

Men för den som vill vara kvar längre än en månad gäller det att ansöka om visum senast den 26 augusti för att komma undan prishöjningen. Det går bra att ansöka nu, även om man inte ska resa förrän i vinter.

De thailändska myndigheterna motiverar de kraftiga höjningarna (se listan här intill) med att man vill locka till sig mer köpstarka turister än de många ryggsäcksresenärer som tillbringar långa perioder i landet med minimal budget.

Känsligt läge

Höjningen kommer i ett känsligt läge, när den thailändska turistnäringen som bäst kämpar för att övervinna effekterna av terrorhot och sars-epidemin, som gjort att tiotusentals turister valt andra resmål än Sydostasien.

Varför dessa kraftiga höjningar just nu?

– Våra avgifter har inte höjts på länge, i alla fall inte under de 27 år som jag har jobbat vid Thailands ambassad, så det var nog dags att höja nu, säger Phong Prayoon Chaikiat, informatör på Thailands ambassad i Stockholm.

Det speciella visum som utfärdats för pensionärer, kommer det att finnas kvar?

– Ja, men jag har inte priset klart just nu, vi väntar på en del papper från Thailand rörande detta.

Är ni inte rädda för att skrämma bort turister från Thailand?

– Nej, det är ju ändå inte så värst dyrt.

Med lite planering kan du faktiskt slippa söka visum alls, genom att stanna max 30 dagar och sedan lämna landet en kort stund för att sedan återvända och få 30 nya dagar gratis.

Res via grannland

Om du befinner dig i södra Thailand är det bara att stämpla ut dig ur Thailand, åka över gränsen till Malaysia och ställa dig i kön in till Thailand igen. Det finns nämligen ingen gräns för hur kort eller lång tid man måste ha lämnat landet för att få 30 nya dagar.

De nya visumavgifterna

Thailands grannar

Stefan Christensen ([email protected])