Ta flodvägen runt österns Venedig

Båt-bussen är trevligaste sättet att se Bangkoks sevärdheter

1 av 5 | Foto: AUTHOR"S IMAGE
I khlongerna - Chao Phrayas många avgreningar - ser man Bangkokborna leva vardagsliv.
RESA

Undvik Bangkoks köer och avgaser.

Ta båten och upptäck staden från vattnet istället.

Vi guidar dig till 10 av de bästa sevärdheterna längs floden.

Chao Phraya-floden i Bangkok, eller österns Venedig som staden en gång kallats, spelar fortfarande en stor roll för stadens invånare. Med flodbåtarna tar de sig smidigt till jobbet eller till marknaden för att inhandla middagsmaten.

För turister är det ett oslagbart sätt att se Bangkok eftersom man slipper långsamma köer och åtminstone en del av avgaserna.

Central Pier är en bra utgångspunkt för en utflykt längs Chao Phraya. Piren ligger nära lyxhotellet Oriental. Väljer du att ta dig dit med Sky Train, som också är ett otroligt smidigt sätt att ta sig genom staden, går du av vid stationen Saphan Taksin, slutstationen för Silom Line. Från stationen tar det en minut att gå ner till floden.

Väl vid floden finns det några sätt att ta sig fram på:

River´Express-båtar:

Billigast, används av thailändarna själva och stannar vid alla hållplatser längs floden. Systemet med både namn och nummer på hållplatserna gör det enkelt att hitta rätt.

Enkel resa 1-2,50 kr beroende på sträcka. Båtarna går var 15:e minut 05.30-18.00. Det gäller att vara snabb men också försiktig, båtarna lägger inte till mer än en halv minut på varje station. Vill du åka hela sträckan hoppar du på vid Wat Rajsingkorn Pier och åker till slutstationen Nonthaburi i utkanten av Bangkok.

Cross-river-båtar:

Med dessa kommer du över till andra sidan floden om du vill till någon sevärdhet som inte ligger längs de utsatta hållplatserna. Under 1 kr för enkel resa.

Turistbåtar:

Från Central Pier går guidade turer som tar turisterna till de viktigaste sevärdheterna längs floden. Tre timmar tar färden som kostar under 20 kr. Ett flertal restauranger vid floden arrangerar middagskryssningar.

Långsvansbåtar:

Allmänna taxibåtar går på bestämda rutter från bland annat pirerna Tha Chang, Tha Tien och Rajinee.

Vid Central Pier, Si Phraya och Tha Chang kan du hyra privata båtar som tar upp till 20 passagerare. Det är trevligt att åka med båtarna i khlongerna, de små kanalerna som grenar ut sig längs med floden.

Här får du bokstavligen en titt in i människors vardagsrum. Fallfärdiga ruckel och stiliga hus på pålar trängs längs flodkanten.

Från båten upplever du hur thailändarna bor och lever. Barn som leker i vattnet, kvinnor som tvättar kläder eller folk som står och tvålar in sig. Ibland känner man sig lite väl närgången. Du kan även be chauffören att stanna vid olika sevärdheter vilket kostar lite extra.

Räkna med 100-125 kr för en tur på en timme utan stopp efter hårda förhandlingar med båtägaren. En duktig prutare kan få åka för 50-60 baht.

Elin Johnson ([email protected]), text och foto