"De flesta som kommer hit vill ha sex"

Häng med på en natt i turistfabriken Patong

1 av 5 | Foto: STEFAN MATTSSON
Barflickorna på Bangla Road försöker locka in vår fotograf på en drink. Kommersen är livlig på hela gatan.
RESA

Barflickor, strippklubbar och sexhandel.

Patong på Phuket har länge dragits med dåligt rykte.

Sant eller falskt?

Resa har besökt en av Thailands största turistfabriker.

- Det är helt otroligt. När jag kom hit för 15 år sedan gick det vattenbufflar på risfälten, säger Kent Holmgren, 36 år.

Hela sitt vuxna liv har han levt i Patong på Thailands största ö Phuket. Han började med att öppna baren Duck tonight och tog sedan klivet in i restaurangbranschen med krogen Karlssons.

- Patong har gått från fiskeby till turiststad på den tid jag varit här.

Och varje år växer staden, utvecklas, turistifieras. Det vittnar alla vi träffar om.

- Man ser skillnad från år till år, säger Ivan McWright, 61, från London och med sina 20 Patong-besök en riktig veteran.

- Det är ny trottoar vid stranden, varje år har något hotell tillkommit. De lägger ner mycket pengar här.

- Det är både bra och dåligt, säger Kent Holmgren. Det är jättebra ekonomiskt för Phuket, men det var mysigare och lugnare förr.

Vi vandrar Thawiwong Road fram. Den löper längs strandpromenaden och varenda millimeter är ockuperad av försäljare. Är det inte t-tröjor är det skor, är det inte cd-skivor är det dukar i thaisiden, är det inte plastödlor i snören är det cigaretter. Ingenstans får vi vara ifred och ett nej betyder inte längre nej.

Skräddarna är ihärdigast. Med några väl inövade svenska fraser försöker de få oss att beställa skräddarsydda kostymer, klänningar, dräkter, skjortor. De vill gärna prata en lång stund och sänker hela tiden priset på sina varor.

- Jag tror du är min nästa kund.

- Du har tyvärr fel, svarar vi och sliter oss loss bara för att hamna i gapet på nästa skräddare.

Det är någonting här som inte är riktigt som på andra ställen i Thailand. Först tror jag att det bara handlar om ihärdigheten och påstridigheten hos försäljarna. Sen inser jag att det inte bara är det. Thailändarna har slutat att vara trevliga. Från vinkande, glada människor till stela leende med dollartecken i ögonen.

Men det är klart. Här finns allt man kan vilja köpa och konkurrensen pressar priserna till allt lägre nivåer.

När mörkret lägger sig över Patong vaknar Bangla Road. Här samlas de inte helt rumsrena nattdjuren. Bar efter bar efter bar med flicka efter flicka efter flicka. En plattform med gogo-dansöser visar vägen till ett långsmalt torg som skjuter ut från gatan. Barstolar i mängder befolkas av lättklädda thailändskor.

Gatan är egentligen inte så lång.

Jag går den på ett par, fem minuter och blir bara hindrad av det fåtal försäljare som samlats i ena änden. Men då är jag ensam.

När jag och fotograf Stefan går gatan tillsammans tar det knappt 10 minuter. Ett par leende barflickor hälsar på mig, och bara på mig, för att få oss att ta en drink på just deras ställe.

Sedan går Stefan ensam - då tar det honom 30 minuter att gå Bangla Road. Första stopp är två transvestiter som vill ha 30 kronor för att bli fotograferade.

- Jag trodde att den ena var en tjej tills han sade "you like sheman?" säger Stefan Mattsson.

Nästa uppmärksamhet kommer från ett gäng killar.

-You want bang-bang? undrar de och räcker fram plastflyers som upplyser om diverse liveshower.

Men det är på bartorget det eskalerar.

- Alla tjejer kastade sig över mig. De drog i mina händer, armar, klappade mig på kinden, pussade mig på handen och ville ha med mig in på en drink, säger Stefan Mattsson.

- Plötsligt kom en bil och skulle köra förbi mig. Då kastade sig en tjej ner med huvudet i mitt skrev och händerna runt mina skinkor för att dra bort mig. Sen frågade hon hur gammal jag var och om vi skulle gå till mitt hotell.

Överallt ser vi dem. Unga, söta, leende ansikten på späda kroppar i alldeles för små kläder. Det är halvgenomskinlig spets och kortkorta kjolar och minishorts och platåskor och urringade linnen.

- Thailändskorna ser väldigt unga ut, men snittåldern på bartjejerna är 27-30 år. Och polisen kör stenhårda legkontroller. Flickorna måste vara 18 år, berättar Kent Holmgren.

Efter 15 år har han vant sig vid kommersen på Bangla Road.

- Det blir vardag när man ser det varje dag.

För mig är det inte vardag, men det är inte svårt att lista ut vad det hela handlar om. På Romance bar finns bonuserbjudandet en gratis kyss för den som köper tre öl.

- De flesta som kommer hit vill ha sex.

Det säger Fa, 30 år, och chef för tjejerna på Boots & Saddle. Hon ansvarar för fem bord med barflickor, serverar kunderna och försöker locka in så många killar som möjligt.

- Patong är litet men hit kommer mycket folk för det är bra kvinnor, barer, diskon och shopping.

En stund senare träffar vi parisaren Yves Drob, 57, i vimlet. Han gifte sig med en thailändska för 20 år sedan. Varje år kommer de till Patong för att hälsa på släkt och vänner. Men de stannar inte många dagar.

- Det är lite bordell över Patong och det är tröttsamt att hela tiden hålla stånd mot försäljarna och barflickorna. Det är helt enkelt för många turister och för många flickor.

Tre svenska charterbolag åker till Patong - Always, Apollo och Ving.

Mytravel, där Ving och Always ingår, har inga planer på att lägga ner Patong som resmål.

- Så länge det finns efterfrågan hos våra kunder kommer vi fortsätta att åka dit, säger Eivor Andersson, vd för Mytravel i Sverige.

- Som kund väljer man själv om man vill bli exponerad för det där.

Mytravel samarbetar med Ecpat, som arbetar mot barnprostitution. Däremot finns ingen liknande organisation som behandlar prostitution bland kvinnor och män över 18 år.

Eivor Andersson tycker inte att Mytravel kan moralisera över situationen på de olika resmålen.

- Det får var och en ta ställning till. Ju fler som tar ställning mot sånt här, desto mindre kommer det att förekomma i världen.

Nina Jakobson