"Därför längtar vi till Thailand"

Vi frågade 21 svenskar på väg till Bangkok - och en som tagit steget fullt ut och flyttat hit

Foto: Foto: MARIA ÖSTLIN
RESA
Thailand - överlägset populärste sol&bad-resmål utanför Europa.

Jörgen Hamle, 26, äventyrsguide, Bangkok

(på bilden tillsammans med norska Marit Smistad på korallön Koh Khai Nok):

- Sol, värme, fina stränder, trevliga människor och en fantastisk kultur. Man är glad och nöjd, eftersom de flesta thailändare går omkring med ett stort leende hela tiden. Jag har nog aldrig mått så bra i själen som under de år jag bott i Thailand.

Patrik Norman, 37, Stockholm:

- Jag åker ner för dykningen, vattnet är fantastiskt, särskilt kring Phi Phi Island. Annars är det maten och att kronan är så stark där nere som lockar. Man kan få en tre rätters middag med vin till för under 60 kronor.

Ann Stenalm-Bodin, 46, Ingarö:

- Alla pratar om hur bra Thailand är och jag vill se det med egna ögon innan det blir allt för exploaterat. Det har det väl till viss del blivit men jag tror att det fortfarande är vackert och att folk är generösa.

Elisabet Sandelund, 43, Haparanda:

- Det är varmt och skönt och människorna är så trevliga.

Maria Mannzt, 36, Järfälla:

- Man ska ge sig ut på landet. Det finns bra möjlighet att ta sig ut och se hur folk lever om man bara tar sig tid. Det är otroligt gästvänligt och man möts ständigt av ett leende.

Lasse Seger, 45, Stockholm.

- Klimatet, maten, vänligheten och prisnivån. Och så snorklingen - särskilt utanför Khao Lak och Similan Islands.

Anders Engvall, 27, Stockholm:

- Människorna, maten och naturen. Första gången var jag i norra Thailand och jag föredrar nog inlandet före stränderna för de spännande bergsområdena och naturen.

Alice Flodin, 14, Stockholm:

- Jag tror det är ett paradis. Snorklingen ska vara bra, stränderna och så mycket sol. Jag har aldrig varit så långt hemifrån så det ska bli spännande.

Yoje Malhotra, 13, Järfälla.

- Värmen, vattnet, den goda maten och att allt är så billigt.

Tommy Nagy, 29, och Anton Nagy 1 år, Stockholm:

- Jag har varit över hela världen men tycker att vänligheten i Thailand är fantastisk. Man kommer folket väldigt nära och blir insläppt i deras kultur. Och så får man valuta för sina pengar.

Benny Book, 50, Stockholm:

- Maten, värmen, badmöjligheterna och kulturen. Det är kul att se hur andra människor lever och bor, vilket man har möjlighet att göra där. Det är kanske sådant man blir mer intresserad av ju äldre man blir.

Sune Bodin, 54, Ingarö:

- Det verkar vara otroligt fint och mycket att se och göra. Det ska vara lätt att ta sig runt och upptäcka längs vägen.

Alma Särneroth, 16, Västervik:

- Thailändarna är otroligt snälla och gulliga. Maten är fantastisk liksom vädret. Jag kan inte hitta något negativt med Thailand.

Leif Sandelund, 51, Haparanda

- Det är billigt, folk är vänliga och så slipper man trängas på stranden. Än så länge i alla fall.

Jan Svegmar, 51, Enköping:

- Jag hade möjlighet att välja vilket land jag skulle jobba i och valde Thailand bland annat för att maten är suverän, det är lätt att kommunicera, trevliga människor och det är mer utvecklat där än exempelvis i Filippinerna.

Stina Flodin, 16, Stockholm:

- För att det är vackert och långt bort.

Och så har de god mat och kul och häftig shopping. Man kan ta dykcertifikat billigt där också, det kan man på andra ställen också men i Thailand finns det så fina dykmiljöer.

Katarina Enskog, 21, Stockholm:

- Jag har varit i Phuket på semester förut, men då var det inte så exploaterat. Nu åker jag till Bangkok för att hälsa på mina släktingar. Det känns mer intressant att uppleva vardagen i Thailand än att åka till exempelvis Phuket, det är ungefär som att åka till Grekland nu.

Ingrid Våglund, 43, Stockholm:

- Värmen, maten och priserna. Jag har varit där två gånger innan och tycker inte man ska missa dykningen.

Margit Sandelund, 58, Väddö:

- Det finns så mycket att se och det är billigt och säkert solväder. Jag tycker särskilt om att det finns så mycket småöar runt omkring som man kan åka till.

Julia Sandelund, 9, Haparanda:

- För att det är skönt att bada. Och så har de många goda frukter.

Anna Holmberg, 29, Stockholm:

- Det är billigt, varmt och avslappnad atmosfär. Jag åker till Nya Zeeland först och sedan till Thailand för att bara ta det lugnt och vila upp mig.

Olle Särneroth, 50, Västervik:

- Vi har bott där i två år och har släktingar kvar. Jag älskar det för att det är varmt och gott och god mat. Klimatet och kulturen skiljer sig mycket från Sverige, det blir en avkoppling från vardagen.

Läs allt om vår stora undersökning:

HETASTE RESMÅLEN 2004: Sol & bad utom Europa

Hanna Nilsson ([email protected])