Bombdåd i Thailand slår mot turismen

Flera döda i populär turistort söder om Phuket

RESA

BANGKOK.

En serie bombattentat har de senaste dagarna krävt minst två dödsoffer i södra Thailand.

För första gången har även populära turistorten Hat Yai drabbats.

Nu fruktar många att våldet ska krypa än längre norrut, mot Phuket.

Bombdåden i Hat Yai och Songkhla i söndags kväll flyttade terroraktiviteterna ett litet men obehagligt snäpp närmare de stora turistdestinationerna Phuket, Phang Nga och Krabi – resmål som sliter för att återhämta sig ekonomiskt efter tsunamikatastrofen på annandag jul 2004.

Rapporter kom snabbt om att singaporeaner och malaysier, de stora turistgrupperna i sydligaste delan av Thailand, bokar av resor till den för dem populära destinationen Hat Yai, Södra Thailands kommersiella centrum med bra shopping och hotell, och de fina stränderna vid Songkhlas kust.

Många tvekar

Hotellägare i Hat Yai talade om avbokningar på uppemot 20 procent under måndagen. Och många thailändare som tänkt sig söderut under det traditionella nyåret Songkran nästa vecka tvekar nu.

Bomberna i shoppingcentret Carrefour, på Hat Yais internationella flygplats och vid ett hotell i Songkhla var de första större dåden på länge i provinsen Songkhla.

Vrede och förstämning

Innan dess har terroristerna inriktat sig på de tre provinserna Yala, Pattani och Narathiwat som alla har landgräns med Malaysia.

Bombdåden slogs upp stort i thailändska medier och skapade vrede och förstämning i breda folklager som är hjärtligt trötta på bråkstakarna i syd.

Polis och militär skärper nu uppmärksamheten i Phuket och på andra populära resmål och allmänheten uppmanas hålla ögonen öppna. Sådana åtgärder har räckt hittills.

UD i möte om bomberna

Christer Nilsson ([email protected])