"Vi köpte hus i billiga Thailand"

Teneriffa var för dyrt - Berit och Douglas satsade på BAN HUAY YANG i stället

1 av 3 | Foto: JONAS LÖNDAHL
Berit och Douglas Jonsson är tjänstlediga från sina jobb som förskollärare respektive anläggningsarbetare. De planerar att tillbringa varje vinterhalvår framöver här i den thailändska värmen.
RESA

Många drömmer om ett fritidshus i värmen.

För Berit och Douglas Jonsson har det blivit verklighet: huset i den thailändska fiskebyn Ban Huay Yang är deras.

Vi sitter i soffan på Berit och Douglas Jonssons altan med utsikt över trädgården och det gemensamma poolområdet. De har just sopat gångarna runt poolen rena. Kokospalmer växer på sluttningarna ned mot havet. Vi skymtar Siamviken.

Det är hett.

Tsunamin som skakade Asien under julhelgen märktes aldrig i denna del av landet. De fick läsa om katastrofen, som krävde så många människoliv, i mass­media, precis som de flesta hemma i Sverige.

–Det kändes overkligt. Men jag kände mig aldrig rädd eller orolig, säger Berit Jonsson.

Paret reste till Ban Huay Yang samtidigt som hösten nådde Sverige. De stannar här i sju månader.

–Vi kommer hem när det börjar bli varmt igen.

De har tagit tjänst­ledigt från sina arbeten som förskollärare och anläggningsbyggare. Nu njuter de på heltid av friheten, värmen och maten.

Douglas och Berit Jonsson hade länge drömt om att köpa fritidshus utomlands. Egentligen på Teneriffa, där de har varit många gånger och har vänner.

–Men priserna sprang ifrån oss, säger Douglas Jonsson.

På planet hem från Teneriffa förra vintern fick Berit syn på en annons om fritidshus i Thailand. Sedan gick allt fort.

Thailandfastigheter, företaget som står bakom husen i Ban Huay Yang, skickade en säljare.

Paret Jonsson bestämde sig bums – fast de aldrig hade satt en fot i Thailand och än mindre sett huset de just köpt.

–Det är egentligen inte alls likt mig, men den här gången kändes det helt riktigt. Nu eller aldrig, säger Berit Jonsson.

De kände sig trygga med affären eftersom företaget de köpte av är svenskt.

–Vi fick all den information som vi kände att vi behövde. Det var överhuvud­taget väldigt enkelt, säger Douglas Jonsson.

Få svenska turister har besökt Ban Huay Yang, som ligger cirka 30 mil söder om Bangkok på den västra kusträckan av Siamviken. Det är en mycket charmig liten by som i huvudsak försörjer sig på fiske. Jacks Resort på stranden är det enda hotellet i byn och har bara ett 20-tal rum.

–Man får tag på det mesta här. Det enda vi inte har hittat är ost i bit. Den köper vi i Prachuap Khiri Khan, provinshuvudstaden 25 kilometer norrut.

Berit och Douglas Jonssons hus ligger 600 meter från havet i ett område strax utanför byns centrum. Vägen dit slingrar sig genom kokosodlingar och klungor av fiskarhus.

Thailandfastigheter bygger sex olika områden med totalt 140 fritidshus.

Det har investerats mycket i området, man har dragit nya högspänningsledningar för att säkra elförsörjningen och borrat brunnar för att de sex fritidsområdena ska klara vattenförsörjningen själva. Husen är byggda i thailändsk stil men håller europeisk standard i kök och badrum. Berit och Douglas Jonsson har en egen tomt och tillgång till en gemensam pool och trädgård.

De är mer än nöjda.

–Att vårt hus och området skulle vara så här fint hade vi inte kunnat föreställa oss, säger Douglas Jonsson.

Paret har haft bråda dagar sedan de kom hit: de har köpt möbler och inrett sitt nya hem. Efter hand har de utforskat området, städerna och landet.

–Vi har köpt cyklar. Det är underbart att cykla på de små grus­vägarna och upptäcka omgivningarna.

Ska de resa längre sträckor tar de tåget eller bussen. I byn finns en tågstation och långfärdsbussarna plockar upp folk.

–Tidigare i veckan tog vi taxi till Hua Hin tillsammans med våra grannar för att shoppa och njuta av folklivet.

De läser, badar, gör utflykter, spelar golf och umgås med sina nyvunna vänner i området. Ibland promenerar de på stranden som nästan alltid ligger öde.

–Vi kan vara tjänstlediga och leva så här eftersom levnadskostnaderna här är så låga, säger Douglas Jonsson.

Trots att paret har långt kvar till pensionen räknar de med att spendera halva året i sitt thailändska fritidshus och den andra halvan i Sverige för att arbeta.

De saknar inte Sverige.

–I så fall sillen, säger Douglas Jonsson.

Så mycket betalar de

Marken brukar arrenderas

Visum - så gör du

Charlotte Löndahl ([email protected]bladet.se)