Varma vintrar lockar allt fler

Svensk mäklare har sålt 100 hus i Thailand på ett år

RESA

Med billiga flygbiljetter minskar avstånden.

Nu vill allt fler svenskar köpa fritidshus på andra sidan jordklotet.

–?Intresset har varit enormt. På mindre än ett år har vi sålt över hundra hus, säger Christian Widing på Thailandmäklarna, som har fem olika områden i Thailand.

De senaste åren har många svenskar upptäckt Thailand som semesterland. Detta, i kombination med höga huspriser i Spanien, har lett till att allt fler svenskar nu lockas att skaffa hus i Thailand.

Här är levnadskostnaderna bara cirka en fjärdedel av de svenska, klimatet solsäkert och människorna vänliga. Landet är exotiskt, men samtidigt välfungerande. Sjukvården har hög standard och infrastrukturen är välutbyggd. Dessutom är huspriserna låga.

Det billigaste thailändska huset som marknadsförs i Sverige kostar cirka 350.000 kronor. De flesta husen kostar runt 600.000 kronor, och för det får man ett hus med två sovrum, badrum, vardagsrum och kök, en trädgård på 400 kvadrat­meter samt tillgång till ett gemensamt poolområde.

Thailandfastigheter var ett av de första företagen att sälja hus i Thailand på den svenska marknaden. De drog igång sin verksamhet för två år sedan och har byggt sex områden söder om Hua Hin.

–Vi hade räknat med att sälja 15 hus det första året. Vi sålde 65, säger vd Peter Fröjd.

I dag finns ett tiotal Thailandmäklare som marknadsför sig i Sverige.

I den ökade konkurrensen nischar sig före­tagen.

SHC Healthy Living och Mai Thai satsar båda på hälsokoncept där fysiska aktiviteter som yoga och golf, friskvård och spa, ekologisk mat och miljövänliga byggmaterial är viktiga ingredienser. I stort sett alla företag marknadsför sig med argument om svensk standard på kök och bad.

Hur försäljningen kommer att påverkas av tsunamin är det ingen som vet. Några före­tag vi talat med tror att försäljningstakten kommer att minska något, men att den snabbt kommer att återhämta sig. Flera berättar att de fått flera intresseanmälningar efter julhelgen.

Det är få företag som säljer hus på Phuket i Sverige. De flesta säljer hus runt Siam­viken, främst på den östra sidan. Kusten och national­parkerna sydost om Bangkok har länge varit populära resmål för thailändare.

–?Vi vill vara i ett område där man fortfarande har chans att uppleva det thailändska Thailand. Att vi valde just Soi Dao Highlands är för att det finns så mycket att göra, säger Tina Danred, marknadsansvarig på Mai Thai i Sverige.

En del menar att turismen delvis kommer att flyttas till Siamviken efter julens tragedi. Får de rätt kommer många svenskar att upptäcka nya delar av landet.

Charlotte Löndahl ([email protected])