"En öde strand är inte för oss"

Percy och Ami köpte hus i Hua Hin, Thailand

Foto: CHRISTER NILSSON
Percy och Ami Sparrvik sålde spelbutiken i Malmö och köpte ett hus i Hua Hin i Thailand.
RESA

Percy och Ami Sparrvik sålde sin spelbutik i Malmö.

Nu satsar de på Thailand i stället.

- Här bor vi bara några minuter från stranden, säger paret som bytt svensk vinter mot tropisk sommar.

Thailand har seglat upp som ett hett alternativ för svenskar som vill bo på varmare breddgrader över vintern-eller flytta för gott.

Svenska mäklare på plats - och de blir allt fler-beräknar att cirka 5000 svenskar köpt ett eget boende här.

Två av dem är paret Sparrvik från Vellinge i Skåne. I september flyttade de till Thailand, där de nu tänker bo åtminstone halvårsvis.

Till skillnad från många andra svenskar valde Percy och Ami Sparrvik att bosätta sig i ett vanligt thailändskt bostadsområde istället för någon "svenskby".

-Att sitta på en öde strand eller ö ligger inte för oss. Vi vill ha nära till stan, restauranger och affärer efter så många år i Malmötrakten, berättar de. Det är ändå bara några minuter härifrån på moppe till beachen, säger Percy Sparrvik.

Huset i badorten Hua Hin, drygt 20 mil söder om huvudstaden Bangkok, ligger på en oansenlig tvärgata. Sista stumpen fram till det vita huset med himmelsblått tak är det vanlig jordväg, som en häst har bajsat på. Området ser ut som det gör mest i Thailand. Lite radhus här och några villor där, små hål i väggen där det serveras utsökt mat till lågpris, hundar, ungar och lokalbor som byter skvaller.

När vi promenerar till den enkla närbutiken puttrar en thailändsk familj förbi på sin lilla moped och hejar glatt på de nya grannarna.

- Det är bra att det börjat flytta in västerlänningar här, säger en av flickorna i närbutiken.

Paret Sparrvik kunde dock lika gärna ha hamnat i Spanien. För 20 år sen gifte de sig där och ett eget hus på Solkusten fanns också i tankarna.

Men när de gjorde första semesterresan till Phuket för fem år sedan, blev det kärlek vid första ögonkastet. Försäljningen av spelbutiken i Malmö gav grundplåten i deras Thailandssatsning.

- Det räckte till hus och inredning. Jag har ju bra pension också så vi klarar oss, säger Percy.

Huset kostade 3,6 miljoner baht, ungefär 700 000 kronor. Det är en enplansvilla på cirka 120 kvadratmeter inklusive terrassyta. Motsvarande hus i Spanien hade kostat minst det tredubbla.

Av de fasta utgifterna är el största posten -men långt ifrån de 3500 kronor som huset i Skåne kostar att värma.

Men blir det inte långtråkigt, vad ska ni sysselsätta er med?

- Vi sätter nog upp något hål i väggen nere i centrum där vi kan sälja svenska delikatesser. Varför inte baguetter med leverpastej och gurka eller köttbullar med rödbetssallad, säger Percy Sparrvik.

Tema: Flytta till solen

Tema: FLYTTA TILL SOLEN

Christer Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM