Hela familjen lämnade Malmö för Koh Samui

"Nu har vi fått mer tid med varandra"

1 av 7 | Foto: JOAKIM LOYD RABOFF, CHARLOTTE RABOFF
RESA

För två månader sedan sålde familjen Raboff allt de ägde och lämnade ett väl­etablerat men stressigt liv i Malmö.

Nu bor de nära en strand bland kokospalmer och solstolar på ön Koh Samui i södra Thailand.

Här skriver de själva om sitt nya liv – i solen.

Papayaträden, kokospalmerna och den underbara stranden några få meter från huset vi hyrt, påminner oss dagligen om hur långt vi rest från Sverige. Både mentalt och geografiskt.

Redan för ett par år sedan pratade min fru Charlotte och jag om att vi någon gång skulle flytta till Thailand och bo där ett tag. I våras kom det på tal allt oftare: våra stressiga liv och jobb började ta ut sin rätt på kropp och själ, tiden för familjeliv hade krympt och de ekonomiska åtagandena var stora. Vi började att ifrågasätta livet vi slitit så hårt för.

Beslutet att flytta till just Thailand var lätt. Vi hade besökt landet flera gånger och trivdes kanonfint.

Hur vi skulle göra med bostadsrätten, bilen och alla våra ägodelar, var inte så enkelt. Men vi kom fram till att vi nog blivit lite väl materialistiska och egentligen inte skulle sakna något som såldes.

Vår tjusiga våning, granne med omtalade höghuset Turning Torso i Malmö, blev det första vi sålde. Snart började tankarna på en skuldfri tillvaro bli nästan lika svindlande som det var när vi några år tidigare lånat miljoner för att bekosta vårt materiella välstånd.

Genom Blocket sålde vi det mesta: bilen, köksredskap, möbler, lampor.

Strax före flytten kontaktade vi flera mäklare på Koh Samui för att hitta ett hus att hyra. Våra krav var minst två sovrum, närhet till stranden och bredband. Huset fick kosta högst 6?000 kronor i månaden.

Ganska snart insåg vi att det var lönlöst att försöka hyra ett hus från Sverige. Vi listade de hus som fanns på nätet i stället.

När vi en sen eftermiddag, i början av september i år, landade på Koh Samui var ön vackert grön och nyduschad efter ett intensivt monsunregn. Vi blev omedelbart förförda av den tropiska hettan, dofterna och alla leende människor.

Vi började leta efter både bostad och framförallt en skola till vår femåriga dotter Elle. Hennes välmående är viktigast och vi besökte flera skolor runt ön innan vi föll för en gulmålad liten internationell privatskola (Samui Learning Centre) i byn Ban Lamai.

Skolan drivs av två kvinnliga lärare från Nya Zeeland och England som tillsammans med thailändska lärarassistenter erbjuder förskola och lågstadieklasser för 25 barn. Hälften av barnen kommer från Koh Samui och hälften är barn till västerländska föräldrar som bor och i många fall jobbar på ön. I skolavgiften, cirka 800 kronor per månad, ingår en extra skolförsäkring och lunchmåltider.

Elle går i skolan mellan nio och halv tre varje vardag. Det tog ett par veckor innan hon fick kompisar och ytterligare en tid innan hon vågade tala sina första ord på engelska. Men när det väl lossnat, gick det inte att få slut på floden av engelska ord och uttryck. Jag är halvamerikan och har alltid talat med Elle på engelska. Hon har tidigare alltid svarat mig på svenska, men nu kom även det engelska talet, vilket var både roligt för Elle och gjorde mig oerhört stolt.

Vi fann ett hus 15 meter från stranden för 6?000 kronor i månaden. Då ingår vatten, el och daglig städning. Vi betalar 300 kronor extra för bredband. Tack vare uppkopplingen kan dottern följa Bolibompa, spela spel och vi kan hålla kontakt med vänner och släkt via t?ex mejl och Skype.

Att bo så nära ett tropiskt hav är helt underbart. Även om vi inte ligger och solar oss varje dag njuter vi av att kunna ta långa morgon- och kvällspromenader längs vår palmkantade strand.

En ny flodvåg oroar oss inte eftersom havsområdet utanför Thailands östkust inte drabbas av den typen av jordbävningar som skapar tsunamivågor.

Det är många som kommit för att tjäna pengar på byggboomen i Thailand.

Här på Koh Samui byggs det överallt. Från lyxvillor och bostadsrätter till fabriker och shoppingcentra. Gamla hotell renoveras eller rivs och nya uppförs på rekordkort tid. Mäklarfirmor, inredningsbutiker och advokatkontor är vanliga på ön.

Sista veckorna har vädret präglats av monsunsäsongens skyfall. På några få minuter kan solen hamna bakom mörka moln och tunga droppar dränker allt . Ofta ackompanjeras regnen av magnifika blixtar och mullrande åska.

Det känns långt från den svenska vinterns gråkalla vardag.

Sverige är verkligen ett fantastiskt land – kanske ett av världens bästa länder att bo och ha familj i. Men bättre väder var bara en del av vad vi längtade till. Det vi saknade hemma i Malmö var tid. Tid att umgås med varandra och vänner – utan stress och utan att boka upp helgerna för middagar med vänner flera månader i förväg. Vi behövde distans till våra liv.

Flytten har börjat ge resultat: vi mår bättre som familj och bor i en avkopplande varm miljö där tid finns för spontant umgänge och både fysisk och själslig träning och njutning.

Visst är det ett lyxliv. Vi lagar och äter mat hemma två–tre dagar i veckan. Övriga kvällar äter vi på restaurang (50 kronor för en middag för alla tre) eller köper hämtmat. Vi handlar vår mat på Tesco Lotus, en stor thai-brittisk matkedja (lika välsorterad som Ica Maxi) med varor som kostar ungefär som hemma. Vi åker till en lokal marknad här i Lamai Beach för grönt, frukt, skaldjur och kött som är mycket billigt.

Vi är försiktiga med att köpa och tillreda kyckling. Även om vi fort­farande äter fågel håller vi oss uppdaterade om virusets spridning.

Nyligen flyttade en ung svensk kille in i huset bredvid oss. Han heter Mikael och är pokerproffs från Eskilstuna. Han kom till Thailand för att dra in pengar via nätpoker, njuta av en varm vinter och kanske köpa en bit mark på ön.

Vi tänker inte spela poker. Vi har spelat färdigt och ska njuta av det vi har här och nu.

Vi kommer att fortsätta att ifrågasätta normer och våga ge oss ut på nya äventyr.

Kanske stannar vi ett år på vår tropiska ö – kanske kortare. Bara Buddha vet säkert, och han bara ler och ler och ler?

5 fakta/Koh Samui

Familjen Raboff, Koh Samui, Thailand

Tema: Flytta till solen

Familjen Raboffs månadsbudget

Tema: FLYTTA TILL SOLEN

Joakim Lloyd Raboff ([email protected])