Svårare förlänga visum till Thailand

Stopp för obegränsade visumresor till grannländerna

RESA

Det blir svårare att stanna länge i Thailand.

Nya regler sätter stopp för obegränsade visumresor till grannländerna från 1 oktober.

Foto: BÖRJE THURESSON
Nu får man stanna max 90 dagar på till exempel Koh Samet.

Svenska medborgare får stanna i Thailand i 30 dagar utan visum. Att sticka över gränsen till Malaysia, Kambodja eller Burma har varit ett smidigt sätt att få en ny stämpel i passet och 30 nya dagar i Thailand.

Hittills har man kunnat göra hur många sådana här visumresor som helst. Men nu är det slut med det.

Kan inte säga något

Från och med 1 oktober ska man bara kunna förnya sitt 30-dagarsvisum två gånger i sträck, enligt affärsmagasinet Forbes. Det betyder att man kan vistas i landet i max 90 dagar. Sedan måste man lämna Thailand i minst 90 dagar innan man kan resa in i landet igen.

Varken på Thailands ambassad eller turistbyrå i Stockholm kan man säga något om de nya reglerna, eftersom inga officiella besked kommit från de thailändska immigrationsmyndigheterna.

-Vi har bara hört att det kommer nya regler som ska förhindra smygboendet i Thailand, alla som är bofasta i landet men bara har turistvisum, säger Prattana Svan, informatör på turistbyrån.

Den som vill stanna länge i Thailand utan att göra några visumresor kan ansöka om ett 60 dagars turistvisum på thailändska ambassaden. Det kan sedan förlängas med upp till 30 dagar på plats.

1,8 miljoner kronor

Enligt uppgift kommer man även ta bort det investeringsvisum som gav möjlighet att vistas permanent i Thailand om man investerat minst 3 miljoner baht (cirka 550 000 kronor) i till exempel en fastighet.

Om förändringen går igenom måste investeringen för att få denna typ av visum i stället vara minst 10 miljoner baht (drygt 1,8 miljoner kronor).

Sara Berggren