Hoppa i plurret med nya kompisarna

Thailand perfekta resmålet för barnen

1 av 4
Koh Lanta är populär bland svenska familjer. Ön är trygg och barnen har lätt att få vänner här. Dessutom finns det en svensk skola.
RESA

Vädret, vattnet, elefantridningen, glassen och shoppingen. Lättheten att få nya kompisar. Det vänliga bemötandet.

Det vimlar av orsaker till varför Thailand är barnens favoritland.

Själv var jag sent ute, det var först jul- och nyårshelgerna 2006 som jag upptäckte vilket fantastiskt resmål Thailand är för barnfamiljer.

Nu, bara ett år senare, är vi tillbaka i Thailand – den här gången på familjefavoriten Koh Lanta. Skälen är många:

Värmen i luften och vattnet, både i poolen och havet, gör att man med glädje ägnar timmar åt vattenlekar med ungarna, hur stor badkruka man än är.

Både luncher och middagar blir till matfester. Som vuxen finns det ständigt nya spännande rätter att upptäcka i det thailändska köket. Paad thai-nudlar med räkor, tom kai gai-kycklingsoppa, en härlig grön curry...

En majoritet av de yngre är kanske inte lika nyfikna på den ibland kryddstarka maten. De klagar knappast ändå, då de i stället får frossa i pizza och hamburgare varje dag.

Så gott som alla barn har sett animerade Disney-filmen ”Hitta Nemo”. Är de tillräckligt simkunniga för att kunna snorkla, blir det då en oförglömlig upplevelse att själv få simma bland Nemo-fiskarna.

– Det bästa här är badmöjligheterna. Här är det alltid varmt och skönt i vattnet. Badar man i havet kan man ligga och snorkla i timmar, säger Johan Backhed-Hansson, 10.

En timme på en skumpig elefantrygg mitt ute i djungeln är heller inget man glömmer i första taget. På somliga ställen kan man även se och mata vilda (och snälla) apor.

Det är dyrt att ta sig hit, men väl på plats är det mesta fortfarande väldigt billigt. Från piratkopior av märkeskläder, Gameboy-spel och cd-skivor, till sådant som godis, läsk och glass.

Att Thailand nu har blivit så populärt bland svenskarna gör det också lätt att på turistorterna få nya kompisar.

Man får förstås inte heller glömma den thailändska befolkningen. På många orter har man kämpat hårt för att resa sig ur det elände och den sorg tsunamin förde med sig.

Det vänliga bemötandet och gästfriheten från alla man möter känns verkligen genuin.

FAKTA

Därför trivs vi så bra här - läsarna tipsar

Här har vi råd

”Thailand har ett relativt lågt prisläge. Det tycker vi om. Som barnfamilj har vi i Thailand råd att unna oss god mat på restaurang, massage, shopping. Varje dag.”Mats

Vänliga människor

”Därför Thailand: det underbara vädret, vänliga människor som har tid att lyssna och prata, god

nyttig mat, underbara golfbanor härliga stränder och annorlunda natur.”

Ove P, 70 år

Vackert på tåg

Tåget mellan Bangkok och Hua Hin lamslår alla sinnen. Se det riktiga Thailand. Skjul med fattiga människor – men också ett bedårande landskap. På varje station kommer bybor på och säljer tmatlådor för två–fyra kronor. Det går att fälla de blå galonsätena en aning om man vill vila, men resan är för vacker för att missa!

Mette Ahnlund, Göteborg

Sagolikt vatten

”Har varit runt i Thailand, men finaste stället är en liten ö som heter Hong Island utanför AoNang, Krabi. Vattnet och miljön är helt sagolikt och orört. Det finns varken hotell, eller restauranger, dit tar man sig med egen privatchaufför med longtailbåt.”

Skön blandning

”Det finns en spännande blandning mellan österns mystik och det moderna samhället. Innovativ design, härlig atmosfär, harmoni, vänliga människor, soligt, suverän service, billigt, god mat, fantastiska massagebehandlingar, enastående stränder och kul shopping, mycket intressanta kulturella upplevelser och bra bas för utflykter till övriga delar av Sydostasien.” Charlotte