”Undvik att bada när vattnet stiger”

Expert efter manetlarmet längs Phukets östkust

Foto: DANIEL PEDERSEN
Hittills har kubmaneten bara hittats utanför Phukets östra kust. De flesta stränder ligger på den västra.
RESA

I april dödades en 11-årig svensk flicka av en giftig kubmanet på Koh Lanta i Thailand.

Nu slår marinbiologer i Thailand larm – kubmaneter har hittats i vattnen utanför Phuket.

Närmare 40 kubmaneter har den senaste tiden fångats i fiskfällor utanför Phukets östkust.

Nu går biologer vid Phukets marinbiologiska centrum ut och utfärdar en officiell varning, skriver den thailändska tidningen Phuket Gazette.

”Väldigt små risker”

Sedan dödsolyckan i april har undersökningar inletts för att ta reda på hur vanliga de giftiga kubmaneterna är i thailändska vatten.

– Riskerna är väldigt små i Thailand och det är väldigt ovanligt med dödsfall orsakade av maneter. Olyckan som hände i april i år är det första rapporterade exemplet som gäller en svensk turist, säger Anders Warén, marinbiolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Havsgeting farligast

Hittills har ingen förekomst av den allra farligaste arten, som kallas havsgeting, hittats.

– Vad jag vet förekommer den inte i Thailand. Däremot är den vanlig i länderna runt Malackasundet och i Australien, säger Hans G Hansson, marinbiolog vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium.

Däremot finns en annan manetart som kan vara dödlig i vattnen runt Burma och Thailands västkust, men det finns få uppgifter om hur vanligt det är med farliga maneter i området.

Hur skyddar man sig?

– Ett bra råd är att undvika att bada när högvattnet är på väg in. Annars gäller det vara uppmärksam på hur vattnet ser ut. Att bada med cyklop kan vara ett bra sätt att få syn på maneter i vattnet, säger Hans G Hansson.

Om man blir bränd av en kubmanet rekommenderar Phukets marinbiologiska centrum att omgående skölja området med vinäger.

Inga farliga maneter har påträffats längs Phukets västkust, där de flesta stränder ligger.

FAKTA

Giftet kan orsaka brännskador

Det finns ett 40-tal arter av kubmaneter, som tillhör klassen Cubozoa. De har fått sitt namn av att kroppen, eller klockan, är mer eller mindre fyrkantig. Giftet sitter i små nässelceller i tentaklerna, och kan orsaka brännskador på huden och svår smärta. I svåra fall kan giftet även orsaka andnings- och hjärtstillestånd.

Den giftigaste arten, Chironex fleckeri, kallas sea wasp eller havsgeting och finns i de flesta tropiska vatten. Vanligast förekommande är den i Australien, Filippinerna, Vietnam och Hawaii.

ARTIKELN HANDLAR OM