I närstrid med havets jättar

Ett måste för alla storfiskare

RESA

Ett kraftigt hugg och det rejäla spöet svajar till.

Spänningen stiger ombord när en av havets största fiskar plötsligt nappar på kroken.

Följ med fotograf Peter Steensen på storviltfiske i vattnen utanför Phuket.

En segelfisk står på högkant i bruset från en vågtopp. En gång, två gånger, tre gånger vecklas det imponerande seglet ut och slår i vinden som en flagga i stormväder bakom båten M/S Andaman Hooker.

Spänningen stiger ombord. Segelfisken sticker iväg med kroken fortfarande fast i munnen. Spötoppen slår takten som en dirigentpinne under ouvertyren till en Wagneropera och hjulbromsen låter som ett tandläkarborr på högsta varv.

Kampen är hård och det gäller att hålla tungan rätt i mun och vara både snabb och stark i fingrarna. Adrenalinet hamrar i tinningarna och svetten rinner in i ögonen. Solen står i zenit och nästan etsar huden.

Vilken fisk! Vilken kraft! Vilken kamp!

Efter 20 minuters intensivt kämpande börjar segelfisken bli trött, men än är slaget inte vunnet. Varenda centimeter av fiskelinan ska tillbaka på rullen innan fisken kan tas ombord.

Plötsligt sätter fisken iväg i en våldsam fart rakt mot båten. Det slutar i ett enormt plask, och sedan ligger den bara en spölängd bort. Den imponerande kroppen är nästan 40 kilo tung och lyser blåfluorescerande av upphetsning.

Det är en fantastisk syn – och en fångst en storviltfiskare kan leva länge på!

FAKTA

Här är fiskarna du har chans att få upp

Marlin, en typ av svärdfisk eller segelfisk är tillsammans med doradon, eller delfinfisk, de mest vanliga fiskarna. Segelfisk finns från maj–augusti, ofta utanför ön Racha Yai.

Under vinterhalvåret, från september till mars, finns stora mängder av tonfisk.

Året runt fångas giant trevally, bluefin trevally, korthuvudmakrill, rainbow runner, cobia, wahoo, barracuda och hajar.

Black marlin, även den en typ av svärdfisk, finns från september till april. Bästa fiskeperioden är perioden februari–mars. De flesta black marlin väger mellan 75 och 120 kilo!

Välj en seriös fiskearrangör

En fisketur på tio timmar i södra Thailand med en stor båt, alla måltider och utrustning kostar 2 500–6 000 kronor. Men båtarna tar många personer så är man ett större sällskap blir det inte så dyrt. Fiskeutrustning och andra nödvändiga saker ingår ofta i priset eller kan hyras ombord, men fråga gärna innan turen beställs. ´

Vissa fiskearrangörer samarbetar med forskare och märker och sätter tillbaka de flesta fiskar som fångas. Vill du vara snäll mot miljön – välj en seriös arrangör.

Här kan du läsa mer om storviltfiske i södra Thailand:

www.phuket.com/fishing

www.bluewater-anglers.com/biggame

www.thaifishingguide.com

Peter Steensen