I sakta Maak

Ska du till Koh Chang - missa inte lilla ön Koh Maak

Foto: LOTTE FERNVALL
Koh Maak är underbart för den som inte vill gå i andras fotspår. Här solar och badar man - och söker lugnet.
RESA

Koh Chang på Thailandsemestern?

Missa då inte lilla ön Koh Maak knappa två timmar bort. Här är stränderna ännu längre och ännu lugnare.

Och det går 20 kokospalmer på varje turist. Det är nästan som en dålig film. När vi går tillbaka längs den långa stranden möter vi inget annat än våra egna fotspår.

Trubadurer på stranden förgyller vår promenad.

Ibland får vi ta omvägar runt palmerna som böjer sig så djupt att de doppar bladspetsarna i sanden.

Vi är på ön Koh Maak, bara några mil från Koh Chang. Så nära - och ändå så annorlunda.

Resan med träskutan tar ungefär två timmar inklusive ett snabbt stopp utanför ön Koh Wai, där några kliver av och på.

Ombord ligger insmorda svenskar, österrikare, danskar och schweizare utsträcka och i däcksstolarna. Men så fort båten lägger till vid den breda träbryggan försvinner alla åt olika håll.

Vi får tag på en man med en rostig pickup. Han lovar att köra oss till en fin strand, så vi klättrar upp på flaket. Sedan bär det av - rätt in i grönskan bara.

Landskapet är som ett trafikljus som har fått spel. Den röda jorden dammar runt de intensivt gröna och bredbladiga bananplantorna. I de gigantiska hibiskusbuskarna hänger gula blommor som kulörta lyktor. Lila bougainvillea klättrar överallt och svagt rosa orkidéer vajar värdigt på smala stänglar.

Efter tio minuters flakskump i klorofyllidyllen är vi framme vid havet. Inte en människa. Bara kokospalmer så långt solglasögat når.

Att sanden inte är kritvit känns som ett överkomligt lyxproblem.

Koh Maak är bara 13 kvadratkilometer, men här finns ändå gott om övernattningsmöjligheter. Trots att många bungalows ligger nära stranden stör de inte känslan av orördhet. De enklaste är inte större än kolonistugor, men kostar i gengäld bara runt 50 kronor per natt. Luftkonditionering och eget badrum kostar ungefär 300 kronor, och en egen villa upp till 2000 kronor.

Men det fina i trastsången är att ön ändå inte känns exploaterad. Vill man hit måste man anstränga sig lite, med betoning på lite. Och eftersom det inte finns några blinkande neonskyltar och dunkande diskobarer vänder partyfolket ön ryggen.

Men för den som söker lugnet och hellre lämnar egna fotspår än vandrar i andras är Koh Maak perfekt.

Guide/ Koh Maak

Bo enkelt för en femtilapp

Kerstin Sundmark