Hon är Bangkoks vegodrottning

Restaurangdrömmen blev ett mini-imperium

1 av 3 | Foto: Ceen Wahren
I år är det 20 år sedan May Kaidee, eller Sommay Jaijong som hon egentligen heter, kom till Bangkok och började jobba i sin farbrors restaurang. I dag driver hon fyra restauranger.
RESA

Bara en sväng runt hörnet från skränet på Khao San Road finns friden i Bangkok.

Här har middagen sedan tjugo år gått som en dans när May Kaidee bjuder upp på sin vegetariska feelgoodrestaurang.

Musiken är lugn, nästan meditativ och stämningen magnetisk.

Det känns nästan overkligt att vi för bara ett par minuter sedan lämnade Khao San Roads obarmhärtiga tempo. När May Kaidee’s Restaurant uppenbarar sig är det svårt att inte kasta sig in och bara ... koppla av.

Den mysigaste avdelningen är förstås full när vi kommer. Där sitter (eller snarare halvligger) gäster på kuddar och sörplar soppa eller kämpar med ätpinnarna i nudelskålen.

Inredningen visar också att detta är lite mer än de övriga streethaken på bakgatorna, så även här på Rachadamnuen Road. Men det är ändå maten som dominerar – och den är god. Nästan lika fantastisk som den kvinna som genast svävar fram emot oss över golvet.

Firar 20-års jubileum

May hälsar glatt och dansar en thailändsk klassisk dans för oss till den lågmälda musiken. När vi intagit en traditionell pad thai (utan räkor eller kyckling) och en helt suverän wokad morning glory (vattenspenat och shitakesvamp) slår hon sig ned och berättar om restaurangdrömmen som med åren blivit ett miniimperium i Bangkok.

– Ja, jag började för 20 år sedan. Det blir jubileum i år. Nu har jag fyra restauranger, en är den där borta, skrattar hon och pekar längre in i gränden.

Där hittar vi tre svenska backpackerungdomar modell 2008. Stockholms-tjejerna Alexandra Arvidson, 19, och Beatrice Askaner, 19, har tillsammans med Jacob Garmelius, 20, just kommit till Bangkok efter några veckor i Kambodja. Sen är planen Malaysia.

Ingen av de tre är vegetarianer, men de hamnade ändå på May Kaidee’s den här kvällen.

– Vi gillar grönsaker allihop och vi äter alltid i gränderna, det är mer på riktigt och så slipper man boka bord, säger Beatrice vars tallrik med glasnudlar och shitakesvamp just burits bort. Tom.

– Vi fick extra jordnötschilisås till. Det var väldigt gott.

Jacob har ätit stekt brunt ris med grönsaker.

– Fantastiskt bra. Och det var skönt att få nåt annat än det vita riset i Kambodja ...

Ambitiös tjej

Men tillbaka till May Kaidee, som egentligen heter Sommay Jaijong – May Kaidee är mer ett artistnamn. Hon kom till Bangkok 1988 från Si Saket-provinsen i norra Thailand för att jobba på sin farbrors restaurang. Det var en ambitiös tjej som kom till restaurangen.

Ganska snart hade hon tagit över hela rörelsen.

Kedjan omfattar nu tre restauranger i Bangkok och en i Chiang Mai. Temat är helvegetariskt, vilket är ovanligt i Thailand där det åtminstone brukar dyka upp en och annan kyckling på menyn.

Egna matlagningskurser

För tio år sedan utökade May Kaidee verksamheten med matlagningskurser och har sedan dess också hunnit med att turnera med sin kokkonst i Storbritannien, Ryssland och Japan.

Hennes kurser i vegetarisk och vegansk matlagning (med sång och dans inkluderat!) tar fyra timmar och spänner över tio olika thailändska rätter.

– Det vore kul att komma till Sverige också, säger hon. Förresten, jag hade två svenska tjejer i dag på min matlagningskurs här på restaurangen.

Som alla stora kökschefer kan May Kaidee också ståta med en egen kokbok, som hon just omarbetat i en ny utgåva.

Den goda maten och resturangägarinnans charmiga uppenbarelse får oss att lämna restaurangen i harmoni. Mätta är vi också.

När vi vinkar farväl har May just iklätt sig jättenaglar för att bjuda ett sällskap på en ny spektakulär dans.

FAKTA

Så lagar du Mays wokade morning glory

(2 personer)

Du behöver:

2 msk matolja

1,5 dl morning glory/vattenspenat (finns i thaiaffären)

1 tsk finhackad chili

1 tsk finhackad vitlök

1/2 msk thailändsk soja

1 tsk miso (sojabönpasta)

1/2 msk svampsoja

1 tsk socker

1 dl shitakesvamp (rensad)

3 msk vatten

Gör så här:

1. Blanda morning glory, chili, vitlök, soja, svampsoja, misopasta och vatten.

2. Häll blandningen i en het stekpanna och fräs upp i het olja.

3. Tillsätt svamparna och vattnet. Fräs allt i en wok- eller stekpanna i 1,5–2 minuter.

May Kaidees Restaurant

BANGKOK

Mai Kaidee’s New Vegetarian Restaurant and Organic Food Center

59 Rachadamnuen Road

Mai Kaidee’s Vegetarian Restaurant

111 Rachadamnuen Road

Mai Kaidee’s Vegetarian Restaurant II and Cooking School

33 Samsen Road

CHIANG MAI

Mai Kaidee’s New Vegetarian Restaurant and Cooking School

202 Ratchaphakhinai Road

Pris: Varmrätter för 50–70 baht (cirka 10–15 kronor).

Restaurangerna är helvego, och använder inte ens den så vanliga fisksåsen.

www.maykaidee.com

Bangkok – metropolernas metropol

Därför: En av världens häftigaste metropoler, med ett utbud som gör att man aldrig tröttnar. Ständigt föränderlig, aldrig förutsägbar. Dessutom en bra utgångspunkt för att utforska resten av Thailand.

Bästa tid: November–februari.

För vem: För alla som inte är rädda för att få för många intryck.

Åka hit & runt

Reguljärflyg: Med exempelvis SAS, Thai Air eller Finnair, från 8? 000 kr t/r under högsäsong. Lågsäsong sjunker priset med minst ett par tusenlappar.

Leta billiga flyg på:

www.destination.se

Charter: Med Apollo, Fritidsresor och Ving. Prisexempel 10?700 kr för två veckor med boende på trestjärnigt hotell i december (Ving). Bangkok ingår också i kombination med andra charterresmål i Thailand.

Ta sig runt på plats: I Bangkok är det enkelt och billigt att ta sig runt med skytrain, stadens populäraste kollektivtrafik. Taxi är bekvämt och billigt, och tuktuk ännu billigare.

Bo

Foto: AP
Lyxa till det på The Oriental.

Enkla vandrarhem för 50 kr eller lyxhotell för 5?000 kr natten – i Bangkok finns hela spektrat. På klassiska backpackergatan Khao San Road ligger budgethotellen tätt. Gå runt och pruta för bästa pris.

Runt shoppingdistriktet Siam finns flera mellanklasshotell och vill man lyxa tar man in på The Oriental, ett av världens bästa hotell. Dubbelrum från cirka 1?700 kr/natt.
www.mandarinoriental.com/bangkok/
För dig som vill ha något utöver de vanliga hotellsängarna är designhotellet Reflections ett bra val. Här kan du bo i rum som påminner om en trädkoja eller ett med designväskor i garderoben. Dubbelrum från 350 kr.
www.reflections-thai.com
Leta mer boende på:
www.destination.se
www.hotelthailand.com

Sture Bjarnelind