Garanterat flyt med utsikten

På romantisk middags-
kryssning i Bangkok

1 av 6 | Foto: Stefan Mattsson
AVSLAPPNAT. Maten kanske inte är den bästa, men gästerna trivs ändå på mysiga Loy Nava.
RESA

One night in Bangkok?

Tillbringa den med en romantisk kryssning på floden Chao Phraya – och få Bangkoks främsta sevärdheter serverade till middagen.

Det finns många måsten i Bangkok. Ett är Chao Phraya, floden som ringlar sig genom staden. Här kan man hoppa på någon av alla båtar som är en del av stadens kollektivtrafik – och få ett genuint Bangkokminne för bara några kronor. Det mest extravaganta sättet att uppleva floden är emellertid med en middagskryssning.

Det finns en rad olika båtar att välja mellan. Vi hoppar ombord på Loy Nava, en gammal teakpråm som tidigare fraktade ris längs floden. I dag lastas den varje kväll med turister som vill dinera på vattnet. Men också kungligheter, drottning Silvia är visst en av dem.

–Hon åkte med oss under ett av sina Bangkokbesök, berättar en av servitörerna stolt.

Rischips och glasnudlar

Den traditionellt uppklädda personalen står uppradad på däck och välkomnar med en skvätt rosenvatten och små jasminkransar. Sedan är det bara att sjunka ner vid de dukade borden. Där väntar redan sirligt skurna grönsaksstavar, rischips, glasnudelsallad, vårrullar och fläskspett som puttrar över en minigrill på bordet. Bara att hugga in.

Sexrättersmenyn som ingår i resan passerar nästan lika snabbt som sevärdheterna längs floden: det ståtliga Grand Palace med sin Emerald Buddha, och Wat Pho, Bangkoks äldsta tempel.

Minst lika imponerande som de historiska sevärdheterna är Oriental Hotel, lyxhotellet som vi passerar på ena sidan floden samtidigt som en mindre varmrättsbuffé dukas upp på varje bord.

Servicen är osvenskt påpasslig. Servetten placeras i knät. Kycklingspetten flyttas från uppläggningsfaten till våra tallrikar.

–Är allt till belåtenhet? Är det lagom starkt? More lice?

Vinet är ljummet

Tyvärr håller maten inte riktigt samma nivå som servicen. Grönsakerna är överkokta och rosévinet nästan ljummet. Men alla par som omger oss ser trots det förtjusta ut.

–Det här är jättemysigt. Det är alltid romantiskt att åka båt, särskilt på kvällen. Fast det krävs att man gillar thailändsk mat, vi är inte jätteimponerade av den, säger Peter Strömberg, 26, och Agnes Nartisa, 21, från Västerås.

Längst bak i båten, med en betagande utsikt över Bangkok bredvid sig, sitter holländaren Jack van Slihe med ett belåtet middagssällskap.

–Det här är höjden av dekadens, sammanfattar han.

FAKTA

/Loy Nava

Tid: Två kryssningar varje kväll, 18.00 och 20.10.

Pris: Cirka 310 kr exklusive dryck, rabatt om du bokar på internet.

www.loynava.com

Fyra andra kryssningar i Bangkok

Apsara

Gammal rispråm, men ny som middagskryssare. Välj mellan solnedgångskryss med drink och kanapéer eller middagskryssning med en färdig meny som lagas av kockarna på finhotellet Banyan Tree Bangkok.

Pris: Från 468 kr.

www.banyantree.com/bangkok/facilities/ dining/apsara.html

Grand Palace från vattnet.

Horizon

Lyxhotellet Shangri-Las moderna fartyg serverar en internationell buffé.

Pris: Från 390 kr.

www.shangri-la.com/bangkok

Grand Pearl Cruise

Trevåningskryssare som stannar vid de största sevärdheterna. Internationell buffé och traditionell thaidans.

Pris: Från 250 kr.

www.grandpearlcruise.com

Manorah

Precis som Loy Nava en gammal rispråm som serverar en lång, thailändsk meny.

Pris: Från 340 kr.

www.manohracruises.com

Guide/ Bangkok

Åka hit & runt

Reguljärflyg: Med exempelvis SAS, Thai Air eller Finnair, från 8 000 kr t/r under högsäsong. Lågsäsong sjunker priset med minst ett par tusenlappar. Leta billiga flyg på:

www.destination.se

Charter: Med Apollo, Fritidsresor och Ving. Prisexempel 10 700 kr för två veckor med boende på trestjärnigt hotell i december (Ving). Bangkok ingår också i kombination med andra charterresmål i Thailand.

Ta sig runt på plats: I Bangkok är det enkelt och billigt att ta sig runt med skytrain, stadens populäraste kollektivtrafik. Taxi är bekvämt och billigt, och tuktuk ännu billigare.

Bo

På klassiska backpackergatan Khao San Road ligger budgethotellen tätt. Gå runt och pruta för bästa pris.

Runt shoppingdistriktet Siam finns flera mellanklasshotell. Vill man lyxa tar man in på The Oriental, ett av världens bästa hotell. Dubbelrum från cirka 1 700 kr/natt.

www.mandarinoriental.com/bangkok/

ARTIKELN HANDLAR OM