10 måsten i Vietnam

RESA
Crazy House i Dalat.

1. Dalat. Charmig bergsstad med "svenskt" klimat.

2. Vinh Mocs tunnlar. En del av den demilitariserade zonen. Ett måste!

3. Museet för krigsförbrytelser i Ho Chi Minh City. Här blir man chockerande medveten om alla helvetes kval ett krig innebär. Borde vara obligatoriskt för alla som besöker Vietnam.

4. Mama Hanhs båtutflykt i Nha Trang. Vietnams största och bästa partypartaj.

5. Crazy House i Dalat (Hang Nga Guesthouse). Ett mellanting mellan Alice i underlandet, Smurfarna och Andy Warhol. När vi besökte Vietnam kunde man fortfarande bo i Crazy House för 50 US dollar /natt i ett dubbelrum. Detta kan snabbt ändras om myndigheterna hittar ett tillräckligt hållbart skäl för att riva stället.

6. Skräddarsy kläder i Hoi An, en by vars hela existens bygger på att just sy kläder. För nästan löjliga summor (ca 45 kronor för en skjorta) kan du få kläder uppsydda. Men betala aldrig i förväg och syna kläderna noga innan du betalar!

7. Havets läckerheter. Testa limepepparsåsen till kokt hummer för 40 kr, se bara till att skaldjuren är färska, gärna kokta under tiden du väntar på maten. Undvik dock skaldjur i Halongbukten och DMZ på grund av höga halter av dioxin i vattnet.

8. Parfympagoden utanför Hanoi. Gillar du att trekka i djungel- och bergsmiljö är detta turen för dig.

9. Folklivet i de gamla kvarteren i HaDoi. Ett besök i de norra delarna runt Hoan Kiem-sjön i Hanoi är ett oslagbart sätt att lära känna "vardags-Vietnam".

10. Maten i Hué. Två ställen du inte får missa här är Lac Thanh restaurant och Hien café på 14 Pham Ngu Lao Street - förmodligen Vietnams bästa omelett.