Backpackers, kitesurfare – och fiskfest

5 tips i Phan Thiet, Vietnam

Foto: THINKSTOCK
Det vimlar av fiskebåtar i Phan Thiet.
RESA

Fixar fina fisken

Phan Thiet är känt för sitt fiske och den berömda fisksåsen nuoc mam, som används i mycket matlagning. Men ställ väckarklockan och gör ett besök där allt startar: på fiskmarknaden i byn Mui Ne eller inne i Phan Thiet när fiskarna kommer in med dagens fångst som säljs på marknaderna. En imponerande syn är den enorma flottan med färgglada fiskebåtar i hamnen.

Havets läckerheter: 15 kr

Sitt på plaststolarna med fötterna i sanden och bli serverad utmärkt tillagade fisk- och skaldjursrätter på den mycket enkla men otroligt prisvärda restaurangen Lamtong Bar. Populärt ställe bland backpackers. För 15 kronor kan du få dig en ordentlig middag. Riktigt bra är också Hoa Vien, som många vietnameser själva väljer. Lite rörig service ibland, men väl tillagad mat.

Lamtong, 92 Nguyen Dinh Chieu, tel +84 62 384 75 98

Hoa Vien, 2A Ngyen Dinh Chieu

www.hoavien.vn

Lär dig tämja havets vindar

Mui Ne-stranden är ett paradis för kitesurfarna, som kommer dit från världens alla hörn. När vinden tilltar på eftermiddagarna tar de över stranden.

Aldrig provat tidigare? Då finns skolor som anordnar nybörjarkurser. 5–6 timmars lektioner både på land och vatten för att komma igång finns från cirka 500 kronor.

Om kitesurfa känns svårt är vindsurfning i de härliga vindarna ett alternativ.

Vandra – i vatten

Se dig om i omgivningarna – hyr en cykel och se vardagslivet i lugn och ro. Gör ett stopp och låt den mjuka sanden i Fairy Stream smeka fötterna i vandringen i det decimeterhöga vattnet till vattenfallet en kilometer upp i bergen. Passa också på att se de röda sanddynerna (i Phan Thiets omgivningar finns även vita sanddyner, men det ligger lite längre bort).

Bo strandnära

Längs den populära stranden i Mui Ne trängs resorten längs gatan Nguyen Dinh Chieu och rum finns för 600–700 kronor natten om man vill bo med kort avstånd till restauranger och shopping.

Nöjer man sig med boende på guest house kommer man betydligt billigare undan med rum från 60 kronor natten.

ARTIKELN HANDLAR OM